Halpamatkailua lähelle: bussilla Hki-Tku-Hki

Kuten halpamatkustukseen kuuluu, matkustusmukavuudesta voi joutua tinkimään.

Matka Helsingistä Turkuun ei ole pitkä, joten hinta voittaa mukavuuden. Iloksemme Suomeen on rantautunut halpabussiyhtiö Onnibus, joka kuljettaa matkustajia alkaen 3 euron hintaan per suunta. Olemme kokeilleet Onnibussin kyytiä Ykköstiellä nyt kahteen otteeseen.

Varasimme bussiliput Onnibussin verkkokaupasta noin kuukautta ennen lähtöä. Yhdensuuntaisen lipun hinnaksi jäi alle 10 euroa ja edestakainen reissu neljän hengen perheeltä (lapsemme matkustavat ilmaiseksi) maksoi noin 30 euroa.

Vertailun vuoksi: VR:n kesäkampanjalla junalipun sai Espoosta Turkuun 11 eurolla/suunta. Mutta miten Espooseen? Maksan Helsinki-Espoo välin erikseen kaukojunassa vai menen paikallisjunalla rattaiden kanssa ensin ilmaiseksi Espooseen. Ei, liikaa säätöä. Kuukautta ennen ostetut normaalihintaiset junaliput samalle reitille maksaisivat yhteensä noin 100 euroa (2 aik. + 2 lasta), kallis. Matkustusaika on lähes sama junalla ja bussilla, sillä Onnibus ei kierrä Salon kautta kuten monet muut bussivuorot tekevät.

Onnibussiin ei voi varata etukäteen paikkoja ja linja-autot ovat usein aivan täyteen varattuja. Nopeat syövät hitaat. Ensimmäisellä kerralla meitä oli vasta kolme ja saimme kaksi peräkkäistä käytäväpaikkaa. Minä istuin takana mahani kanssa ja esikoinen isänsä sylissä edessäni.

Emme viisastuneet ensimmäisestä kerrasta ja toisella kerralla olimme noin 10 minuuttia ennen lähtöä Kampin terminaalissa. Tällä kertaa meillä oli jo kolmen kuukauden ikäinen vauva mukana ja bussissa enää hajapaikkoja jäljellä. Emme onnistuneet herättämään sympatiaa yksin matkustavien aikuisten sydämissä: kukaan ei ollut valmis luopumaan ansaitsemastaan paikasta eikä tarjonnut meille vierekkäisiä paikkoja. Tuumailimme hetken ja asetuimme kyytiin.

OnnibussillaTärkeintä ei ole määränpää, vaan matka miten sinne kuljet. Bussimatkasta tulikin seikkailu niin aikuisille kuin 3-vuotiaalle. Penkkirivin väli, jossa etummaiset penkit ovat menosuuntaan päin ja seuraavat taaksepäin, muodosti meille telttamaisen lattiapaikan. Sinne mahtui vauva omassa kopassaan, aikuiset istumaan ja lapsi touhuamaan.

Matkasta muodostui kaikin puolin mukava ja rento. Saimme olla kaikki yhdessä, ihmettelimme lattialla matkustanutta koiraa ja meille jäi ennen kaikkea hauskoja muistoja! Tosin turvallisuuden tietysti pitäisi mennä hauskuuden edelle. Ilman turvavöitä matkustaminen on arveluttavaa myös bussissa.

En tiedä miten aikaisin bussiterminaalissa pitäisi olla jonottamassa bussiin pääsyä. Vinkkinä kuitenkin: kannattaa olla hyvissä ajoin paikalla, jos haluaa saada vierekkäiset paikat. Ja liput kannattaa varata myös hyvissä ajoin. Huomionarvoista sekin, että tällä hetkellä Onnibus kampanjoi Turbotorstaihinnoilla Facebookissa ja Twitterissä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s