Joukkoliikenne kehittyy – metrotunnelin rakennustyömaalla

Länsimetro35 eduskuntatalollista louhittua maa-ainesta, 5000 henkilötyövuotta, 800 työntekijää, siinäpä kuultua Länsimetron rakennustyömaasta. Vuonna 2010 alkaneen urakan louhintatyöt ovat lähes valmiit ja Tapiolan aseman osalta työ on jo valmistunut. Pääsimme ainutlaatuiselle työmaakierrokselle sumuisessa sunnuntaipäivässä, kun louhittu Tapiolan tunneli oli avattu yleisölle nähtäväksi.

Pääkaupunkiseudulla uusia joukkoliikenteen hankkeita on useita vireillä, väki lisääntyy jatkuvasti ja kaupunkilaisia houkutellaan käyttämään entistä enemmän julkista liikennettä. Länsimetron lisäksi raideliikennettä on tulossa mm. Kehäradan, raide-Jokerin ja Pisararadan merkeissä. Pisararata tuo aseman myös meille Töölöön. Tämä tuonee helpotusta kaukojunalla matkustamiseen, kun junan kyytiin pääsee jo kotinurkalta. Vaihdon tosin joutunee tekemään Pasilassa. Aseman pitäisi avautua vuonna 2020. Siihen on vielä useampi vuosi aikaa, mutta tärkeintä tietenkin on, että julkisen liikenteen panostukset ovat raiteille eikä asfalttiteille.

bussilla louhittuun tunneliinTapiolan maanpäällinen työmaa-alueBussikierros tunneliverkostoon kesti noin 20 minuuttia. Bussi lähti Tapiolan keskuksen itäpuolelta, kiersi ja kaarsi 30 metriä merenpinnan alapuolelle ja ulos tultiin keskuksen länsipuolelta. Maan alle tunneliverkostoon rakentuu parkkihalli liityntäpysäköinteineen, huolto- ja metrotunneli sekä bussiterminaali.

Työkone tunnelissaMaan alla keskeneräisellä työmaalla valaistus oli minimaalista, vettä tihkui maakerroksista, kaikkialla oli harmaata ja tunnelma koruton. Kokemuksena kuitenkin upea! Parasta kaikessa oli se, että tulevat tunnelin käyttäjät otettiin rakennusurakkaan mukaan ja tunnelmoimaan työmaafiiliksiä.

Tapiolan metrotunnelissaTällaiset osallistavat ja mielenkiintoiset tempaukset vaikuttavat positiivisesti palvelun käyttäjien mieliin. Varsinkin silloin, kun myös lapset muistetaan ottaa huomioon. Vain mielikuvitus on rajana! Joukkoliikenne helposti muotoutuu puheissa negatiivissävyiseksi; se on vain välttämätön paikasta toiseen liikuttaja, välillä toimii, välillä ei. Mediassakin uutisoidaan, kun bussit tai junat eivät kulje ja työpaikalla puhutaan siitä, miten kauan kestää tulla bussilla töihin. Osallistamiseen ja positiivisten fiilisten luomiseen on onneksi taidettu herätä. Esimerkiksi nyt marraskuussa HSL (Helsingin seudun liikenne) kuvaa asiakkaitaan ja tekee heistä näyttelyn. Aika hauska idea! Lisätietoa: joukkoliikenteenkasvot.fi

Lapsille Länsimetron ilmapallojaEikä meidänkään Tapiolan reissu täydellinen ollut. Paluumatkalla kotiin olisin toivonut eläväni jo vuoden 2015 loppua, kun Länsimetro aloittaa toimintansa. Sunnuntaisin joukkoliikenne ei toimi toivotulla tavalla. Bussit kulkevat nopeasti, mutta turhan harvakseltaan. Harhailimme ja etsimme ensin bussipysäkkiä Tapiolassa muuttuneiden liikennejärjestelyjen takia. Lopulta odottelimme bussia lähes puoli tuntia. Autolla olisimme jo olleet kotona…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s