Junalla matkustamisesta on tullut houkuttelevaa

Monesti kuulee puhuttavan kalliista junalipuista, myöhästelevistä junavuoroista tai kalusto-ongelmista. Kenties kuitenkin, junailu on rentoa ja helppoa matkustamista, perheen yhdessäoloa ja leikkiä lasten kanssa.

Autottomina matkustamme valtion rautateillä kuukausittain joko Kuopioon, Turkuun, Seinäjoelle tai Joensuuhun. Suunnitelmallisuudella junamatkailusta on tullut mukavaa ja kohtuuhintaista. Sen ovat mahdollistaneet VR:n lippu-uudistus sekä InterCity junien “lastenvaunu”.

Juna on vihrein valinta

Ei ihan mitä tahansa junalippuja

VR julkistaa kuukausittain vaihtuvia tarjouskohteita ja junavuoroja. Meidän onneksemme suosikkikohteisiimme pääsee Helsingistä tarjouslähdöillä, vaihdellen 10-35 euron hinnalla/suunta/hlö. Normaalihintaiset liput olisivat suurin piirtein puolet kalliimpia, jos muutaman päivän varoitusajalla varaisi. Jos tarjouksia ei ole voimassa, toinen keino säästää rahaa on varata matkat 2 kuukautta ennen lähtöä. Silloin säästöä tulee arviolta 30-40%.

Lähdössä junamatkalleSamalla VR junailee myös perheen aikatauluja. Matkustamme yleensä silloin, kun tarjouksia tulee saataville ja niihin kellonaikoihin kun tarjouslähdöt ovat voimassa. Tarjouslähdöt eivät tietenkään koske kaikkein suosituimpia junavuoroja, mutta aina on löytynyt lapsiperheelle sopivat ajat matkustaa.

Matkailusta onkin tullut suunnitelmallista ja lähtemisestä puuttuu spontaanius sekä yllätyksellisyys täysin. Tämä tosin saattaa olla useamman lapsiperheen todellisuutta monista muistakin syistä!

Perhehytin ikkunaLapsiperheiden junapalvelut

Edullisempien matkojen lisäksi toinen hyvä syy varata matkat ajoissa, on mahdollisuus matkustaa InterCity junien perhehytissä. Perhehyttiin voi varata vain neljä paikkaa, joten paikat täyttyvät nopeasti. Olemme ihastuneet oman hytin rauhaan, lähes sviittimäisiin oltaviin! Hytissä on iso ikkuna, pieni leikkipiste ja suuri pöytä eväille ja leikeille. Toisinaan istumme perhehytissä toisen perheen kanssa, toisinaan oman perheen kesken.

Tilaa vaunuille

InterCityn lapsi- ja invavarusteltu vaunu tarjoaa lähes kaikki palvelut mitä matkan aikana tarvitaan. Lastenrattaat voi ajaa ilman kasausta niille varattuun paikkaan, matkalaukuille ja pyörille on säilytystilaa, vaunussa on kaksi vessaa (harvoin joutuu jonottamaan) ja leikkipaikka perhehytin yläpuolella tarjoaa pieninä annoksina mukavaa ajanvietettä 3-vuotiaalle. Vaunun isommasta esteettömästä vessasta löytyy myös vaipanvaihtoon tarvittava hoitopöytä.

Junan leikkipaikkaKoen matkustamisen pienten lasten kanssa junalla mukavammaksi ja leppoisammaksi kuin autolla. Paikallaan istumista ei juurikaan ole, joten pidemmätkin neljän-viiden tunnin matkat sujuvat hermoja kiristelemättä.

Junamatka on eväsretki

Lapsille eväiden syöminen on aina elämys. Suosimme kotona tehtyjä omia eväitä, koska silloin ei tarvitse tyytyä ravintolavaunun tarjontaan. Lisäksi eväitä on mukava mutustella perhehytin rauhassa. Itse leivotut pikkupizzat ovat suosikkini, mutta vähemmälläkin vaivalla saa eväät kätevästi mukaan. Edellisellä matkalla halusin tehdä budjettieväät mukaan ja söimme riisipuuroa! Sekin oli hyvää ja toi vaihtelua eväsretkeilyyn.Eväitä perhehytin rauhassa

Jotain miinusmerkkistä ja kehitettävää

Perhehytin ilmanvaihto pettää silloin, kun hytissä on kolme-neljä aikuista ja lisäksi lapsia. Loppumatkasta voi tuntua, että happi loppuu ja toisaalta isolla ihmismäärällä tilakin alkaa loppua kesken. Ratkaisu on usein leikkipaikalle siirtyminen ja perhehytin käyttäminen vuoroissa toisen perheen kanssa.

Junien vessoista on jäänyt epämiellyttäviä kokemuksia. Niiden ilmanvaihtoon ja siisteyteen toivoisin parannuksia. Niin kanssamatkustajat kuin vessapalvelujen tarjoaja voisivat tehdä ryhtiliikkeen. Pottailua esimerkiksi en ole koskaan uskaltautunut lapselleni suosittelemaan.

Ja itselläni on vielä opettelemista pakkaustouhuissa. Turhien tavaroiden kuskaaminen paikasta toiseen ja takaisin kotiin on turhaa. Loppujen lopuksi reissussa pärjää todella vähällä, kun vain uskaltautuu sen myöntämään itselleen.

Raiteilla matkustamisesta jos mistä toivoisin saavani bonuspisteitä. Paljon matkustavalle voisi kiitoksena tarjota jotain hyvää ja houkutella matkustamaan entistä enemmän. Ehdotan: Kun veturilaisella (Veturi-asiakasohjelma) on riittävästi matkoja reissutilillä, voi palkinnoksi varata muutaman euron matkoja. Esimerkiksi TallinkSiljan kanta-asiakasohjelma on ollut palkitseva ja houkutteleva.

Ja vielä yksi “nopeat voittavat hitaat” -vinkki: Moni muukin on tainnut huomata junamatkailun edut, sillä ruuhkaisimpina kesäkuukausina lastenvaunuille varatut paikat voivat loppua kesken. Loma-aikoina asemalla on siis hyvä olla ajoissa odottelemassa junaan pääsyä.

“Hyvää matkaa!”

Toki junien myöhästely on turhauttavaa, mutta se ei tule junamatkailusta päällimmäisenä mieleeni. Yli 15 minuutin myöhästymisiä on loppujen lopuksi sattunut melko harvoin. Päälimmäisenä muistan viime joulun, kun meno- sekä paluumatkalla olimme reilusti veturiongelmien takia myöhässä ja haimme VR:ltä korvauksia junalipuista. Toinen muisto on kesältä, kun rantaradan ongelmien vuoksi matka Turkuun kesti kahden tunnin sijaan kolme tuntia. Muutaman minuutin myöhästymisiä en edes muista. Eihän autoilijakaan pysty minuutilleen sanomaan milloin on perillä?

Junamatka on laadukasta perheen yhteistä aikaa. Junassa kuulee todella harvoin lapsen suusta milloin ollaan perillä? Matkat sujuvat nopeasti ja aikuisilla on aikaa levätä, hengähtää ja leikkiä lasten kanssa.

Lisäbonuksena raiteilla matkustaminen on turvallinen matkustusmuoto sekä vihreämpi valinta.

2 thoughts on “Junalla matkustamisesta on tullut houkuttelevaa

  1. Loistava kirjoitus, kiitos valtavasti! Seuraavalla kerralla minäkin kyllä uskaltaudun lähtemään lasten kanssa raitioteitse pääkaupungin reissulle, sen verran paljon autoilua mukavammalta se kuulosti. P.s. Nähdäänkö M&H:n keskijouluissa? 🙂

    1. Kiitos Reetta M! Ja pahoittelut vastauksen viipymisestä. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan junailua. Nähdään vaan Keskijouluissa, sehän olisikin tosi kivaa 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s