Valintana autottomuus – vapauttavaa vai kahlitsevaa?

Mannerheimintie“Sujuvat ja turvalliset arjen matkat kuuluvat hyvään elämään. Ne ovat osa meidän kaikkien hyvinvointia”, linjaa LVM Liikenne 2030 -julkaisussaan. Suomi on pitkien välimatkojen ja syrjäseutujen maa. Harvassa ovat ne asuinalueet missä pärjää ilman autoa tinkimättä elämänlaadusta – isoimmat kasvavat kaupunkialueet kenties? Voisikin väittää, että olemme etuoikeutettuja, kun voimme valita autottomuuden tinkimättä arjen sujuvuudesta.

Autoilijan huolia
Silloin kun meillä oli auto, autoilimme joka paikkaan. Ostoskeskukseen ostoksille, töihin, mummolaan, sukulaisiin, synttäreille ja muille kekkereille. Kun auton omistaa, sitä kannattaa käyttää. Auton ylläpitäminen on kallista käyttipä sitä tai ei. Kustannuksia tuovat remontit, huollot, vakuutukset, verot, parkkimaksut, polttoainekustannukset jne.

Autoja tienvarsiparkissaEsim. Meilläkin voisi olla vanha ja halpa auto tien varressa parkissa mahdollisia pidempiä reissuja varten odottamassa, mutta se ei kannata. Käyttämättömänäkin auto toisi meille joka päivä kustannuksia.

Ja kun autoilee paljon, lisääntyvät myös päästöjen määrät. Hiilipäästötalkoissa tekemistä tulee muille elämän osa-alueille. Autottomana luulin olevani edes vähän “eko”, mutta autottomuus ei vielä riitä. WWF:n laskurin mukaan tarvitsen 2 maapalloa elääkseni näillä kulutustottumuksillani. Hups, ja voi ei… Vuoden aikana tehty remontti ainakin nostaa jalanjälkeäni jonkun verran, sillä jätteen määrä täysremontissa oli huikea ja uudet kodinkoneet laskevat pisteitäni. Voisin ottaa opikseni ja tehdä testin ensi vuonna uudelleen!

Autolla matkustaminen on kaikkein vaarallisin liikkumismuoto. Vaikka kuinka olisi huippukuski, voi joku toinen aiheuttaa itselle ja perheelle vaaraa. Lasten myötä minustakin on tullut pelkuri ja mietin turvallisuutta. Onneksi ainakin autoilun vaaratekijä on suljettu pois elämästä.

Autoja kaupungissaKantakaupungissa auto voisi olla riesa. Parkkipaikat jaetaan nopeimmille ja tiet ovat arkiaamuisin ja -iltapäivisin ruuhkaiset. Jos talvella tulee lunta, en kadehdi autojaan kinoksien alta kaivelevia autonomistajia. Ei aurauskalustokaan ehdi joka paikkaan heti aamusta.

Autoton jää vähemmälle
TöölönkatuAutottoman elämänpiiri on pienempi. Kauempana olevat kohteet, varsinkin joukkoliikenteen näkökulmasta, jäävät meiltä kokematta. Tai koemme ne hankaliksi. Kun arjessa aikaa on rajallisesti, autottomana suosin lähipalveluita ja -menoja. Kaikki mikä on kävelyetäisyydellä tai lyhyen ratikkamatkan päässä ovat houkuttelevia. Tämä on tietysti hyvä juttu paikallisille yrittäjille, mutta välillä toivoisi näkevän enemmän vaihtoehtoja. Esimerkiksi kauempana asuvat ystävät ja tuttavat jäävät helposti lähipiirin ulkopuolelle ja hyvät rauta- tai huonekalukaupat ovat vaikeasti saavutettavissa. Tarve näille kaupoille on nyt onneksi hiipumaan päin.

Autoilijat tänään, entä huomenna?
Suomessa auton omistamiskulttuuri on vahva. Siihen itsekin olen kasvanut. Auton vuokraaminen tai jakaminen eivät ole kuuluneet kulttuuriimme ja joukkoliikennettä on pidetty opiskelijoiden tai muiden vähävaraisempien liikkumismuotona. Perheissä on perinteisesti vähintään yksi auto tai mielellään kaksi. Autolla liikutaan kaikkialle kelissä kuin kelissä, kustannuksista huolimatta.

jalankulkijoitaAutoilu voi olla muuttumassa. Pieniä merkkejä on ilmassa: esimerkiksi vuosittain luovutettavien ajokorttien määrä on vähentynyt (Trafi) ja HSL:n (Helsingin seudun liikenne) mukaan joukkoliikenne pääkaupunkiseudulla on kasvanut yksityisautoilua nopeammin. Mutta liikenteessä olevien autojen määrä, varsinkin kakkosautojen määrä, kasvaa edelleen ja liikenteen aiheuttamat päästöt lisääntyvät. Autottomien kotitalouksien määrä on vain 17% (Trafi).

Mitä autoilu on tulevaisuudessa? Tapahtuuko asenteissa arjen liikkumista kohtaan muutoksia? Entä liikkumisen ja autoilun kulttuuri, muuttuuko se? Onko Suomeen syntymässä metropolialue, jonka joukkoliikenne kehittyy huippuunsa ja jossa voi huoletta useampikin perhe heittäytyä autottomaksi? Kaikki mielenkiintoisia kysymyksiä.

Autoilusta myös keskustellaan paljon ja se usein herättää voimakkaita mielipiteitä. Esimerkiksi “naiset ratissa” tai “törttöilijät” liikenteessä lienevät kestoaiheita tai entä viimeaikaiset keskustelut mahdollisista tiemaksuista ja niiden vaikutuksista. Innolla odotan Jorma Ollilan Oikeudenmukaisen ja älykkään liikenteen -työryhmän piakkoin julkaistavaa loppuraporttia ja sen tuomaa keskustelua.

Autottomuus
Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty
Autottomuus ei ole vapauttavaa eikä vangitsevaa. Emme ole täysin vapaita liikkumaan, mutta emme ole myöskään kustannus- tai hiilipäästövankeudessa. Voisi ehkä ajatella, että auton omistaminen on vapaus sekä vankeus. Autoilijalla on vapaus liikkua, mutta samalla vankeus sekä kustannuksiin että päästöihin.

Loppujen lopuksi jokaisen toivelistalla lienee sujuva arki ja liikkumisen vaivattomuus, kuten myös LVM on kirjannut. Miten sujuvuus ja vaivattomuus koetaan, on eri ihmisille eria asia.

Oopperan ratikkapysäkkiItselleni autottomuudessa parasta on huolettomuus. Joku muu huolehtii menopelini huollot, lämmitykset ja lumityöt. Koen liikkumisen junalla ja ratikalla turvallisemmaksi sekä matkustelen mielelläni lentäen lopuilla rahoilla. Välillä matkoihin kuluu tuplasti aikaa, hermoilen joukkoliikenteen aikataulujen kanssa ja väsyn tavaroiden kuljettamiseen. Mutta olen päättänyt olla sitkeä ja asennoitua asioihin oikein.

Matkustin Länsiväylällä nyt marraskuussa vasten perjantai-illan ruuhkaa. Mieleeni tulvi muistoja kahden vuoden takaa, kun olin samassa pimeässä, asfaltin mustassa ruuhkassa mukana. On kiire töistä päiväkodille, pitkä autojono liikkuu hitaasti, joku törttöilijä liikenteessä ja pinna kireällä… Mennyt marraskuu oli edelleen musta ja synkkä kuukausi, mutta nyt istuin bussissa tai kävelin saappaat jalassa vesisateessa ihmetellen ruuhkassa seisovia autoja!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s