Laivamatkoilla lumottu kansa

Autolautoilla risteileviä suomalaisia on nähty jo useamman vuosikymmenen ajan. Jokaiselta löytyy risteilymuistoja ja eriäviä näkemyksiä siitä mikä saa lähtemään laivalle. Mikä risteilyissä oikein viehättää? Monen lapsen ulkomaanmatkailu alkaa laivamatkasta naapurimaihin. Matkoja tehdään aikuisiälle ja eläkeikään saakka, erilaisilla porukoilla ja matkayhdistelmillä. Eri ikäiset suomalaiset erilaisilla tarkoitusperillä matkustavat rannalta toiselle ja takaisin kotiin sulassa sovussa. Risteily irrottaa kirjaimellisesti jalat maasta ja vie Itämeren aaltojen viihteelliseen maailmaan.

SuomenlinnaMinulle risteily on ruokanautintoja, kauniita merimaisemia, lapsen iloa ja tulijaisia. Risteily on helppo matkustusmuoto valmiiksi räätälöityineen ohjelmineen ja aikatauluineen. Risteilyllä pääsee eroon lapsiperheen “joka päivä samanlainen päivä” -meiningeistä ja saa paeta hetkeksi arkea.

Laivamatkamuistoja

Ensimmäinen laivamuistoni on 1980-luvun lopulta, kun matkustimme perheeni kanssa Tallinnaan, silloiseen Neuvostoliittoon MS Georg Ots laivalla. Muistan laivan hienot rappuset ja myymälästä ostetun hiussoljen. Parhaiten matkalta on kuitenkin jäänyt mieleen Viru hotellin huikea korkeus! Siitä alkoi laivamatkailijan urani, jolle ei loppua näy. On voinut olla joitakin vuosia välissä ilman risteilyä, mutta monena vuotena olen risteillyt useamman kerran. Kuten moni muukin suomalainen.

MS Silja SerenadeMS Silja Serenade, Symphony ja Europa lumosivat hienoudellaan 1990-luvulla. Ne olivat koko maailman mittakaavassa upeita autolauttoja, samalla viihdyttäen matkailijoita. Uudenlainen laivan kävelykatu (ei Europa), monipuoliset ravintola- ja viihdepalvelut sekä ostosmahdollisuudet lumosivat suomalaiset, kuten myös minunkin perheeni. Harmikseni uljaat siniset laivat ovat 20 vuoden aikana menettäneet osan upeudestaan ehostuksista huolimatta. Isoimman miinusmerkin saavat hytit ja niiden kulahtaneet sängyt ja petivaatteet. Muutaman kerran olen yrittänyt saada unta natisevassa sängyssä.

Myös Viron matkailu sai siivet alleen -90-luvulla kaikessa hyvässä kuin huonossakin. Mustanmäentorilla oksentelevat, piraattilevyjen ja villatakkien kimpussa olevat, suomalaiset ovat onneksi enää muisto vain. Tallinnan matkailu on saanut kansainvälisemmän tunnelman ja sieltä tekee joka kerta ihania löytöjä ravintoloiden, kauppojen ja maisemien merkeissä.

Useampien suomalaisten mieliin on kai painunut GTS Finnjet – aikansa nopein autolautta Suomi-Saksa välillä ja myöhemmin viihdelaiva Helsinki-Tallinna välillä. Monille viihde onkin tärkein syy lähteä ja laivayhtiöt panostavat monipuoliseen tarjontaan. Itse matkustin legendaarisella laivalla vuonna 2005 Tallinnasta Saksaan Rostockiin. Alus oli jo parhaat päivänsä nähnyt, mutta se oli mieleenpainuva matka. Muistan myös uutisoinnin laivan viimeisestä matkasta romuttamolle. Yksi laivamatkailun aikakausi oli päättynyt.

Aikuiseksi kasvettuani risteilyt 2000-luvulla menivät kaveriporukalla rymistellessä laivan yökerhoissa, vapauden tunne ja irtiotto tärkeimpinä lähdön syinä. Opiskeluaikoinani olin töissä sinisten laivojen maapalveluissa ja siitä lähtien olen suosinut sinisiä laivoja. Punaisen yhtiön uudet laivat kyllä houkuttelisivat, mutta en ole vielä rohkaistunut kokeilemaan. TallinkSiljan kanta-asiakasohjelma on ollut myös koukuttava. Useampaan otteeseen olemme bonuspisteillä saaneet hyvin edullisia matkoja, joka tietenkin on houkutellut lähtemään taas uudelleen laivalle.

Perhematkailua

Siljaland2010-luvulla sama risteilemisen kierros on taas aluillaan. Matkustan perheenä omien lasteni kanssa. Irtiotto arjesta ja miniloma houkuttelevat edelleen ja viihdymme laivalla, koska siellä on kaikille jotakin mukavaa. Olemme onnistuneet tekemään 3-vuotiaastakin laivahöperön. Laivoja on kiva tuijotella satamassa, laivalle halutaan nyt ja heti, leikeissä matkustetaan laivalla ja niin edelleen. Miksipä lapset eivät viihtyisi? Meri, saaristo ja perässä tai edellä kulkevat laivat ovat ihmettelemisen arvoisia yläkerran baarista tai laivan kannelta käsin. Hytissä nukkuminen on seikkailua ja SiljaLand pallomerineen sekä Muumit lomakausina ovat parasta sinisten laivojen antia.

Tukholman saaristossaLapset viihtyvät, koska aikuisetkin viihtyvät. Ja aikuiset viihtyvät, koska lapsilla on niin kivaa. Laivalla pääsee syömään hyvin, monesti ihania mereneläviä ja saaristolaisherkkuja. Myös tuliaiset ovat tärkeä osa risteilyä. Kun kosmetiikan ja viinit saa hiukan halvemmalla (ja vielä bonuspisteet seuraavaa laivamatkaa varten), ei niitä voi vastustaa.

Tilastojen valossa

Matkustajamäärät näyttäisivät olevan koko ajan kasvussa. Tilastokeskuksen nettisivuilta löysin ulkomaan matkustajaliikenne meritse, 1970-2012 -tilaston (Liikenneviraston tuottama), jonka mukaan edes vuonna 1994 MS Estonian uppoaminen ei tehnyt suurta lovea matkustajamääriin. 1980-luvun aikana matkustajamäärät tuplaantuivat ja 1990- ja 2000-luvuilla matkustajamäärät ovat tasaisesti nousseet.

Eniten huomiota herätti aluksien suomalaisuusasteen jyrkkä lasku. Vuonna 1970 suomalaisilla aluksilla tehtyjen matkojen osuus oli 78% ja vuonna 2012 vain 29%. Virolainen Tallink Group on tainnut ottaa vallan laivojen omistussuhteissa, mutta ylpeinä voimme kuitenkin todeta suurimman osan laivoista olevan edelleen suomalaisen työn tulosta.

Ja taas mennään

En usko risteilymatkailun loppumiseen. Kun lapset ovat kasvaneet isoiksi, miniloma ja irtiotto arjesta kiinnostanevat edelleen. Hyvää ruokaa ja viiniä, vähän viihdettä ja tulijaisostoksia sekä kauniita saaristolaismaisemia, se vain toimii meikäläiselle kuten myös monelle muullekin.

Muumipeikko ja pikkumyyTukholma jaksaa ihastuttaa – sitä voi kävellä ristiin rastiin vuodesta toiseen. Tallinkin uusittu laivasto on tehnyt myös Viron matkailusta mukavaa. Nuhjuiset 90-luvun matkat ja keikkuvat katamaraanit eivät houkutelleet, nyt laivamatkasta ja Tallinnasta voi nauttia. Yleensä matka on taittunut nopeasti laivalla lahden yli, yöt hotellissa ja takaisin kotiin. Rehellinen risteily lasten kanssa voisi olla seuraavana tähtäimessäni!

2 thoughts on “Laivamatkoilla lumottu kansa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s