Matkamessuilta mielikuvia ja kohtaamisia?

Matkamessut 2014Ensimmäinen Matkamessupäivä on ohi ja Messukeskuksen ovet avautuvat yleisölle perjantaina iltapäivällä. Kävin heti torstaiaamusta kuulostelemassa ja katselemassa tämän hetkisiä matkailun kuulumisia. Matkailijamäärät kasvavat jatkuvasti ja matkailun muodot monipuolistuvat, joten aihe on oikein mielenkiintoinen.

Matkamessut 2014Matkailu, jos mikä, on toimiala, joka pyrkii saamaan kohderyhmänsä huomion mielikuvien avulla. Mielikuvia helposta saavutettavuudesta, upeasta kohteesta, ystävällisistä paikallisasukkaista, aktiviteeteistä, rentoutumisesta, herkullisesta ruoasta jne. Puhutaan myös elämyksistä. Turistien pitää saada kokea elämyksiä, muuten loma ei ole loma ollenkaan. Kuinka Messuhallissa muutaman neliön kokoisella alueella tuotetaan kohderyhmälle mielikuvia tai elämyksiä?

Messuilla perinteisesti osaston seinät koristellaan yrityksen tai kohteen brändin mukaisesti, osastolla jaetaan esitteitä ja pientä kivaa kotiin vietävää tai naposteltavaa. Toisilla ständeillä on arvontaa, toisilla tarjouksia ja muutamilla jotain muutakin viihdykettä. Hyvät tarjoukset ovat houkuttelevia, mutta esitteiden, ständin ulkoasun ja muun tarjonnan varaan jää melkoisesti mielikuvien luomistyöstä. Toki hyvällä messuhenkilökunnalla on iso vaikutus, jos juttusille asti päästään.

Lähes joka ständillä kuluttaja ohjataan nettiin: Lisätietoa kotisivuiltamme. Ovatko mielikuvat netissä? Kyllä! Ainakin, jos puolentoista tunnin Googlen puheenvuoroon on uskomista (mukana myös Aurinkomatkojen, Eckerö Linen ja ParisRio.comin edustajat). Matkan suunnittelu aloitetaan hakukonehauilla, ensin yhdellä sanalla, sen jälkeen jo tarkennetusti, etsitään toisten kokemuksia blogeista ja mielipidesivuilta, katsellaan hakukoneen hakemia kuvia ja Youtube-videoita, vertaillaan hintoja eri palveluissa ja lopulta usean vaiheen jälkeen varaus tehdään netissä.

Ovatkohan Tallink Siljan, Viking Linen ja Finnairin kohderyhmät myös menneet nettiin? Nämä isot yritykset ovat tänä vuonna jättäneet messut väliin. Vikingilla oli business alueella pieni osasto, Finnair Plus Diners Clubin piti olla messuilla, samoin kuin Tallink Siljan International Sales, mutta näitä en nähnyt ollenkaan. Perinteiseen tapaan odotin messutarjouksia juuri näiltä yrityksiltä. Eikö yritysten enää kannata panostaa messuihin? Laitetaanko markkinointirahat sähköiseen ja sosiaaliseen mediaan?

AurinkomatkatAurinkomatkat tosin on panostanut messuihin. Sun & Sea -alueen monipuolisuus sekä elämyksellinen sukellusmahdollisuus yllättivät minut. Finnmatkat taas on varannut roimasti tilaa lasten puuhailulle.

Messupäiväni
Kiertelin messualuetta, sain kassillisen esitteitä, osallistuin muutamiin arvontoihin, tartuin Mondo-lehden ja erään tallinnalaishotellin tarjoukseen ja katselin ständejä: Mitä teillä on minulle tarjottavana? Miksi minun pitäisi olla kiinnostunut juuri teistä? Huomasin itsekin etsiväni elämyksiä. Jotain joka herättää mielenkiintoni.

Matkamessut 2014Parasta minun messupäivässäni olivat eri ruokakulttuureja edustavat pienet ruokakojut, joista pystyi ostamaan pientä huikopalaa kuten karjalanpiirakoita tai italialaista pizzaa. Tuoksuelämyksiä suoraan kohteesta! Toiseksi parasta oli haaveilla Japanin, Intian, Indonesian ja Malesian ständeillä. Upea eksotiikka huokui niistä suoraan juuri minulle! Kolmantena olin iloinen kuinka muutamat suomalaiset kohteet erottuivat edukseen. Toinen messupostaus onkin tulossa millä keinoilla Suomen eri alueet ja kohteet pyrkivät messuilla markkinoimaan ja myymään itseään. Pientä analyysiä miltä Suomi matkailumaana näyttää ja kuinka houkutteleva se onkaan.

Edellisessä postauksessa asettamani messutavoitteet eivät siis toteutuneet, mutta sain hyvän muistutuksen mahtavan internetin voimasta. Kreetan matkan suunnittelu jatkuu netissä ja mukavat laivamatkat käyn bongaamassa – tietenkin netistä. Monet messuhavainnot kuluttajien käyttäytymisen muutoksesta sopivat moneen muuhunkin toimialaan, joten kaikki kokemani ja oppimani on arvokasta.

Matkamessut 2014Ihmiset matkailevat paljon ja haluavat viettää aikaa mukavan asian parissa. Ei ihme, että nettiä käytetään matkojen etsimiseen, valitsemiseen ja varaamiseen paljon. Messuillakin on paikkansa. Ainakin ne ovat alan ammattilaisten kohtaamis- ja sparrauspaikka. Kuluttajille messut ovat mukavaa ajanvietettä mukavan aiheen parissa. Osa matkailijoista haluaa keskustella ihmisen kanssa eikä bittimaailman. Messuosasto paikallisine ihmisineen on aidompi kohtaaminen kuin kohtaaminen netissä. Vähintääkin messut luovat ensimmäisiä ajatuksia kohteesta ennen kuin mennään nettiin, mobiililla!

Mikä saa sinut lähtemään matkamessuille?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s