Matkailumarkkinointia kohderyhmälle – havaintoja matkamessuilta

Metsäteema messuillaMonesti puhutaan suomalaisten huonosta markkinointitaidosta, samalla kun insinöörin työ on maailman huippua. Mielenkiinnosta tutustuin Matka 2014 -messuilla miten suomalaiset alueet ja kohteet itseään markkinoivat ja kuinka he pyrkivät houkuttelemaan ihmisiä osastoillensa. Messuilla suomalaisten näytteilleasettajien osuus oli mielestäni melko korkea. Monet pienetkin kohteet olivat lähteneet messuilemaan ja pohjoisen isoimmat matkailukohteet olivat panostaneet osastojensa kokoon.

Perinteisiä suomalaisia teemoja, kuten metsiä, järviä, porontaljoja, lunta, luontoa ja rauhaa näkyi messuilla, mutta muutamia omaleimaisempia ja erottuvampia osastoja löytyi myös. Matkamessujen yleisö koostuu pääosin suomalaisista matkailijoista, joille moni kohde voi olla tuttu, mutta messuilta saattaa löytyä uusia kiinnostavia tuttavuuksia. Osa voi etsiä yksityiskohtaista tietoa tutusta kohteesta tai suunnitella reissua tuntemattomammalle alueelle. Alla muutamia mieleen jääneitä esimerkkejä.

Perinteet vs. trendit

Möhkön kylän teatteriaMatkailussa tukeudutaan monesti perinteisiin, kuten messuillakin näin tehtiin. Möhkö – Suomen itäisin kylä Ilomantsissa – oli mielestäni kaikkein erottuvimmin panostanut historiateeman. Jatkosodan päättymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta, joten teeman ympärillä tullaan Möhkössä näkemään teatteria, näyttelyä, sotapropagandaa jne. Osaston henkilökunta oli pukeutunut tyylin mukaisesti ja osastolle oli tuotu aidonoloinen koristelu. Perinteet tai historia on hyvä teema, jos se vain on myyvä konsepti kohderyhmällensä eli messuvieraille. Minulle Möhkö oli uusi tuttavuus ja Suomen lähihistorian tapahtumat ovat kiinnostavia, mutta autottomalle kohde tuntui liian syrjäiselle.

Vertailun vuoksi on pakko mainita länsinaapurimme Tukholman osasto. Se oli raikkaan nykyaikainen ja siellä tarjoiltiin hienoja drinkkejä! Tukholma on mielestäni kiva kaupunki ja siellä on aina mukava piipahtaa. Messuosastosta huokui sama Tukholmalainen tunnelma. Naapurit osasivat tehdä osaston juuri suomalaiselle kohderyhmälle. Niille, jotka piipahtavat Tukholmassa päivän tai parin reissulla.

Selkeitä yksinkertaisia ratkaisuja, kiitos!

Miinusmerkkinen piirre usealla messuosastolla oli “sillisalaattimaisuus”. Yhdellä nopealla silmäyksellä en saanut mistään kiinni. Kohteen nimi vilahti, mutta mitä sen takana on? Mitä siellä kohteessa on? Parasta tietenkin olisi, jos keskittyisi yhteen asiaan ja pystyisi herättämään huomion yhdellä hyvällä lauseella. Ennen kuin yhden teeman nostaa esille, on ensin mietittävä ketä halutaan kohteeseen ja kenelle teema osoitetaan.

Pohjois-KarjalaPohjois-Karjalan Hiljaisuusmatkailu kertoi yllättävän paljon. Lisäksi pöydällä esillä ollut konkreettinen esimerkki siitä mitä se voi olla: Lehmäleiri kutsuu pysäytti ja jäin mielenkiinnolla katselemaan esitettä… Lehmäleiri ja hiljaisuus, hmm, suloista ja toimivaa! Leirit ovat nimittäin edellisvuosina olleet täyteen varattuja.

SenäjokiEtelä-Pohjanmaan osasto kertoi isoilla kirjaimilla ja yhdellä kuvalla olevansa Komia. Osasto tulvi pohjanmaalaista suuruutta ja se oli ulkokuoreltaan houkutteleva ja mielestäni onnistunut. Juttusille en kuitenkaan rohjennut, joten arvoitukseksi jäi mitä siellä tarkemmin sanottuna olisi tarjolla. Oliko osasto kenties jo liiankin komia, että rohkeus lähestyä komeutta loppui kesken?

Lisäksi toimiva esimerkki eteläisen naapurimme Viron kylpylöitä esittelevästä osastosta. Yhteistyöllä (vai yhteisellä omistuspohjalla?) yhdelle osastolle oli saatu aikaan selkeä ja houkutteleva teema. Yhdeltä osastolta pystyi hakemaan tietoa usean eri kylpylän tarjonnasta. Uskoisin, että osasto oli suomalaiselle yleisölle varsin toimiva ratkaisu. Edullisemmat kylpylälomat houkuttelevat edelleen suomalaisia.

Muita mukavia yllätyksiä

Kokkolan matkailuOletko ajatellut lomareissua Kokkolaan? Tiedätkö mitä kaikkkea kivaa Kokkolassa onkaan? Minä en ole koskaan käynyt Kokkolassa enkä tiedä mitään paikasta, mutta onnistuneen messuosaston sekä nettisivujen perusteella voisin vaikka kokeilla. Yhtenäinen fiilis messuilla sekä netissä loi heti hyvän kuvan kohteesta. Lisäksi netissä oli mainittu messuille osallistumisesta, joka yhdisti mielessäni eri kanavien markkinoinnin yhteen. Kiinnitän aina huomiota “piirrettyyn” graafiseen ilmeeseen ja sarjakuvamaisuuteen. Ne toimivat tälläkin kertaa, ainakin minulle.

Hämeenlinna the World of Sibelius. Hämeenlinna on ottanut etunojaa ja tähtää vuoteen 2015, kun Sibeliuksen syntymästä tulee 150 vuotta kuluneeksi. Ehdottomasti huomiota herättävä osasto, selkeä ja yhteen hienoon suomalaiseen mieheen keskittyvä, mutta kysymys herää mitäs siellä tänä vuonna tapahtuu? Messujen jälkeen netistä etsimään!

Yhteenvetona

Meillä on upea luonto metsineen ja järvineen sekä rauhaa ja puhtautta, mukavia kaupunkeja, myös ihastuttavia kyliä. Perinteisiä valttikorttejamme on käytetty matkailumarkkinoinnissa vuosikymmeniä, mutta näiden teemojen ympärille voisi rakentaa vielä jotain ainutkertaisempaa markkinointimateriaalia. Esimerkiksi painottaa alueen ainutkertaisia piirteitä, jotka houkuttelevat matkailijoita. Puhtaus on mielestäni hienoimpia asioita mitä Suomesta löytyy ja toiminee ulkomaalaisille: puhtaat järvivedet, siistit kadut ja puistot, puhdas ilma, puhdistautuminen saunassa, puhdas lumi, puhdas mieli…

Sillisalaattimaisuuden lääkkeenä voisi toimia yhteistyö. Matkailualue voisi keskittyä yhteen teemaan ja rakentaa sen ympärille matkailupaketit ja materiaalit. Ja messuja enemmän panostuksia pitäisi laittaa nettiin. Messuilla käydään kerran, mutta netissä aiheeseen kuin aiheeseen voi aina palata uudelleen ja uudelleen. Netistä on myös löydyttävä eli pelkkä nettisivujen rakentaminen ei riitä, vaan jatkuvaan päivitykseen ja hakukoneoptimointiin pitäisi myös panostaa.

Hyvällä markkinoinnilla pienestä ja tuntemattomasta matkailukohteesta voi tehdä houkuttelevan. Messuilta saadun fiiliksen kuitenkin pitäisi säilyä nettisivuille mentäessä ja ennen kaikkea itse kohteessa, jos matkailija on sinne asti päässyt. Kun hyvät kokemukset jaetaan sosiaalisessa mediassa edelleen seuraaville potentiaalisille matkailijoille, on kokonaisuus onnistumisesta kasassa!

Suomi tarvitsee lisää matkailijoita

Suomeen pitäisi saada lisää matkailijoita ja suomalaisten pitäisi matkailla enemmän omassa maassaan. Mikä avuksi? Mitä matkailijat etsivät ja mitä he tulevat katsomaan? Matkailijamäärät ovat olleet nousussa, mutta toivoisin vielä enemmän kohderyhmäajattelua: kenelle tarjoamme ja mitä tarjoamme. Tämä ajatus jäi messuilta käteen, samoin kuin vertaillessani Visit Finlandin ja Visit Swedenin sivuja. Suomelle pisteet visuaalisesta ulkoasusta, ehdottomasti houkuttelevampi. Ruotsille pisteet kohderyhmäajattelusta. Sivustolla oli selkeästi jaoteltu (Things to do: lapsiperheet, kalastus, golf, hiihto jne.) mitä Ruotsissa voi ja kannattaa tehdä. Eli suoraan vastaukset kysymyksiin mitä kaikkea Ruotsissa voi tehdä ja mitä kaikkea sieltä löytyy. Suomen sivuilta vastaukset jäivät valitettavasti vajaiksi ja visuaalisuuden jalkoihin.

Ehkä eniten kaipaisin kuitenkin matkailijahanat avaavaa uudistusta Suomeen. Esimerkiksi Uusi-Seelanti laillisti viime keväänä homoavioliitot, jonka johdosta kaukaisille saarille odotellaan lisää turisteja. Tietenkin pariskuntia, jotka haluavat virallistaa suhteensa ja mennä vihille, sekä heidän juhlavieraitaan. Voisiko meille löytyä pelien tai designin maailmasta maailmanvalloituskeino? Toki toivoisin suomalaisista älykkäintä liikenteen kuluttajakansaa, jonka innovatiivisia ratkaisuja ja palveluja tultaisiin kauempaakin ihmettelemään. Puhtaampi liikkuminen. Tämä vaatisi kaikilta suomalaisilta panostuksia, samoin kuin verorahapanostuksia, joten lähitulevaisuudessa matkailijamarkkinointia on tehtävä muilla aiheilla ja keinoilla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s