Löytöjä Euroopasta – pikkukylien Lounais-Kreeta

Libyanmeri PaleohoraAaltojen huminaa, skootterin pörinää, sirkkojen sirinää ja iloista puheensorinaa. Siinäpä äänimaisemaa ensi syksylle, jolloin saamme nauttia harvinaista herkkua kuukauden pituisella perheen yhteisellä lomalla. Ajatusta on makusteltu jo jonkin aikaa ja sopivaa kohdetta on etsiskelty thaimaalaisen eksoottisen bungalow-elämän ja toscanalaisen villan vuokrauksen väliltä. Yksikään kohde ei ehtinyt saamaan riittävästi tulta allensa, kunnes eteemme kannettiin tuttu ja turvallinen Kreeta.

Kissa ravintolassaVälimeren kohteet, kuten Kreikan saaret, ovat olleet rantalomien suosikkikohteita jo useamman vuosikymmenen ajan. Turismi on tärkeä elinkeino Välimeren alueella, mutta turismilla on myös lieveilmiönsä: hintojen nousu ja paikallisen kulttuurin sopeutuminen turistien tuomaan kai yleisimpinä. Samalla moni kohde on silmissäni menettänyt houkuttelevuutensa. Vaikkakin hyvä olisi muistaa, että turisteille suunnatut (tehdyt) kohteet ovat ekologisen kantokyvyn kannalta parempia kuin koskemattomat alueet. Matkailu suosituilla massaturismin alueilla voikin olla vastuullisempaa matkailua kuin valloittaa aivan uusia kohteita ja etsiä elämyksiä, joita toiset eivät vielä ole kokeneet.

PaleohoraViime syksyinen Lounais-Kreetan viikko avasi silmäni. En ollut ymmärtänyt, että suurelle (turismi)saarelle mahtuu myös aivan pieniä ja rauhallisia kreetalaiskyliä, joihin ei voi olla ihastumatta. Hintataso on edullinen eikä yksikään ravintola tarjoa suomalaisia lihapullia. Saaren monipuolisuus takaa myös sen, että kuukaudeksi riittää varmasti tekemistä. En ole koskaan aikaisemmin matkustanut kahta kertaa samaan rantalomakohteeseen, mutta nyt sekin on tapahtumassa. Puitteet rauhalliselle, kiireettömälle ajanvietolle budjettimielessä tuntuivat kohtaavan Lounais-Kreetan maisemissa.

Kreetasta 
Kreetalle syntyi 2600-1400 eaa Euroopan ensimmäinen korkeakulttuuri, Minolaiskulttuuri. Tämän jälkeen saarella on ollut useita valloittajia ja vasta 1900-luvun alussa Kreeta liitettiin Kreikkaan. Tämä selittänee sitä miksi puhutaan kreetalaisesta kulttuurista eikä kreikkalaisesta? Kreetan saari on maantieteellisesti Euroopan eteläisimpiä osia. Esimerkiksi Ierapetran kasvihuoneissa tuotetaan Euroopan tarpeisiin vihanneksia ja kasviksia läpi vuoden. Saarella on pituutta noin 250km ja leveyttä enimmillään 60km. Saarelle mahtuu muutamia isompia kaupunkeja ja muun muassa oma yliopistonsa. Kreetalla on sadoittain uimarantoja. Pohjoispuolella isompia ja eteläpuolella pieniä lahden poukamissa tai rotkojen loppupäässä sijaitsevia syrjäisiä rantoja, joiden ympärille on syntynyt pieniä kreetalaiskyliä.

Jylhä Kreetan maisemaKreeta on hyvin vuoristoista, mikä tekee saaresta kauniin ja jylhän maisemiltaan. Korkeimmat vuoret kohoavat lähes 2500 m korkeuteen ja vain neljäsosa saaren pinta-alasta sijaitsee alle sadan metrin korkeudella merenpinnasta. Autoilu vuoristoteillä voi muodostua turhan jännittäväksi, mutta vuorten rinteille on kasvanut ihastuttavia kyliä, joiden tunnelma on jotain muuta kuin kuumalla hiekkarannalla. Oliivilehtojen katveessa asustelevat ja kylätien varrella tavernassa aikaansa kuluttavat paikalliset saavat oman mielenkin lepäämään ja ajan pysähtymään. Vuorijonojen väliin on hauraan kalkkikiven ansiosta syntynyt syviä rotkoja, joista kuuluisimpana vaelluskohteena Samarianrotko.

Paleohorasta
PaleohoraKylän erikoisuus on sen rannat. Pienen niemekkeen toisella puolella on hiekkaranta ja toisella puolella kiviranta. Lisäksi voisi kuvitella, että niemen kärki olisi rakennettu täyteen upeimpia rantataloja, mutta siellä onkin joutomaata, pieni rahtisatama ja ikivanhat kaupungin rauniot. Kylä on säilyttänyt rauhallisen kreetalaistunnelmansa kaikessa vaatimattomuudessaan ja aitoudessaan. Kylästä löytyy monia tavernoja, jotka iltaisin täyttyvät paikallisista asukkaista ja turisteista. Siellä on hyviä ja edullisia ruokakauppoja, joista saa niin paikallisia makkaroita kuin vihanneksia ja hedelmiä. Kylästä löytyy myös muutama meille sopiva majoitusvaihtoehto.

Relax huoneistohotelliHuoneistohotelli uima-altaalla oli meidän valinta viime syksynä ja niin se on ensi syksynäkin. Koko perhe viihtyy polskien ja sukellellen altaassa. Merenranta on enemmän hiekkakakkuja ja maisemien ihastelua varten.

Laivalla pieniin kyliin
Samaria-laivaPaleohorasta pääsee laivalla läheisiin muutaman sadan asukkaan pikkukyliin ja upealle Elafonisin rannalle. Laivalla matkustaminen on nopeampaa ja helpompaa kuin autolla, sillä autotiet mutkittelevat vuoristossa ja osaan kylistä ei autolla pääse ollenkaan vuoristojen takia. Esikoisen laivaintoilu houkuttelee myös matkustamaan mielummin meren aalloilla kuin kumirattailla.

KreetaElafoniksessa voi helposti luulla olevansa jossain Eurooppaa kauempana. Siellä on uskomattoman kaunista ja jopa tuulahduksia eksoottisesta rantamaisemasta. Hiekkaranta on pitkä ja leveä, ulottuen seuraavallekin kahluusaarelle saakka. Vesi on hyvin kirkasta ja hiekka hennon punaista. Paikka on lisäksi suojelukohde, joten siitä on pidetty hyvää huolta. Elafonis on Länsi-Kreetalla vierailevien turistien päiväretkikohde, mutta siellä voisi kokeilla yöpymistä. Ilta saattaisi olla vielä tunnelmallisempi.

Kreetan matkan suunnittelua
Elafonis KreetaJoku toinen saattaisi tehdä kohde- ja majoitusvalinnat vasta paikan päällä, mutta meille etukäteissuunnittelu ja ennakkoon fiilistely on osa matkaa. Lisäksi pienten kohteiden parhaat paikat varataan nopeasti loppuun, joten suunnittelu on jo käynnissä! Minkä tyyppistä majoitusta? Minkälaisella budjetilla? Mitä “must see” -juttuja kummallakin on? Mitä aktivitettejä lapsille? 

Suunnittelu alkoi hyvin, sillä Helsingistä pääsee Norwegianin suoralla lennolla Hanian kentälle. Lyhyt, suora lento on aina plussaa lasten kanssa matkustettaessa, ja totta kai ekologisempaakin. Lennot on jo varattu, saimme ne oikein edullisesti.

Seuraavaksi pitäisi tehdä suunnitelma missä kaikkialla aiomme vierailla kuukauden aikana. Toiveissa on viettää muutama yö isoimmissa kaupungeissa. Etukäteistutkiskelun perusteella Hania ja Rethymnon voisivat olla mieluisia. Ainakin kauniiksi kaupungeiksi niitä on väitetty. Pohjoisrannikon National road on hyväkuntoinen ja sitä pitkin pääsee vuokra-autolla nopeasti paikasta toiseen.

PaleohoraSuurin osa ajasta kulutetaan etelärannikon pienissä ja syrjäisissä kylissä. Ainakin Matalan ja Plakiaksen hiekkarantoja on kehuttu ja Paleohora on testattu toimivaksi. Todennäköisimmin otamme Paleohorasta majoituksen (ja tavaroiden säilytyspaikan) ja sukkuloimme sieltä laivalla etelärannikon muihin kyliin. Pohjoisesta etelään siirtymiseen yhdistämme muutaman yön vuoristokylässä. Ainakin Eloksen kylä vaikutti edellisellä reissulla houkuttelevalle. Kylässä mieleeni tulvi muistoja Meksikosta, missä karut, kylmät (raikkaat) ja hiljaiset olosuhteet saivat arvostamaan omia kotioloja.

ravintola PaleohoraRuokamatka
Kreetalainen ja kreikkalainen ruoka vie kielen menneessään. Hunaja, oliiviöljy, tuoreet vihannekset, mintulla maustetut lihapullat, fetasalaatti, total-jogurtti, mmm…. Matka tulee ehdottomasti olemaan myös ruokamatka! Aamulla itse keitetty kaurapuuro höystettynä total-jogurtilla ja hunajalla on meidän perheen kreetan erikoisuus! Sitä syömme ensi kerrallakin. Kreikkalainen ruokailukulttuuri, jossa ruoka-annokset jaetaan kaikkien ruokailijoiden kesken, on mieleeni. Tätä jakamisen ja yhdessä syömisen kulttuuria olemme pyrkineet noudattamaan myös Suomessa.

Paleohoran hiekkarantaMeidän Kreeta-valintamme ei vaadi ns. reppureissaajan kykyjä, mutta Pohjois-Kreetan täyteen rakennetut rannat eivät myöskään ole meitä varten. Lapsiperheystävällisyys, sopiva lämpö, siisteys, ruoka- ja terveyspalvelut, hyvät kulkuyhteydet ja turvallisuus vaatimuksina onnistuneelle lomalle.

Ihastuttavia kohteita ei välttämättä tarvitse lähteä etsimään kaukaa. Euroopastakin voi tehdä löytöjä. Jos sinulla on antaa meille hyviä Kreetan vinkkejä, otan niitä mielelläni vastaan!

Osassa tekstiä lähteenä Wikipedia, kuvat Paleohorasta ja Elafoniksesta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s