Ratikkaseikkailua – uusi raitiovaunu ja -linjat

Viikko lasten kanssa lähti vauhdikkaasti käyntiin. Päätin viikonlopun aikana, että ensi viikolla vihdoin ja viimein matkustamme uudella ratikalla. Useasti olemme sitä jo bongailleet, mutta kertaakaan ei ole sattunut kohdalle. Maanantaiaamuna uuden raitiovaunun Facebook-sivuilla kerrottiin toisen ratikoista olevan kympin linjalla klo 10 saakka. Söimme aamiaisen, pakkasin lapset mukaan ja lähdimme ratikkaseikkailulle intoa täynnä!

tässä menee uusi spora

Yritin taktikoida – lähdimme Oopperan pysäkille päin kävelemään vilkuillen suuntaan jos toiseenkin. Lisämausteen ratikkametsästykselle antoi räntäsade ja loska… Yllättäen, uusi ratikka olikin tulossa keskustasta, Oopperan pysäkiltä, ja minä juoksin rattaiden kanssa Töölön hallin pysäkille sen minkä pääsin. Ei onnistunut, ovet lukkiutuivat eli “lämpsähtivät” nenän edestä kiinni. Esikoinen itkukurkussa lähdimme seuraavalla ratikalla perään.

Uusi raitiovaunu tulee!Taas yritin taktikoida pysäkkiä, jotta varmasti pääsisimme päättärin jälkeen kyytiin. Ja juuri kun olimme mukavasti levähtäneet vanhassa kympissä, huomasin Artican tehneen U-käännöksen Kuusitien pysäkillä. Iik! Ja eikun taas juoksemaan! Äkkiä ulos ratikasta ja jännittämään ehdimmekö seuraavalle pysäkille ennen ratikkaa. Housut saivat mukavan räntäkasteen ja minä aamulenkin! Mutta ennen kaikkea, ehdimme ratikan kyytiin.

uusi raitiovaunuVoi sitä juhlan ja onnen tunnetta! Onnistuimme rattailla ajamaan oikeasta ovesta ratikan sisätiloihin (ensimmäinen ja viimeinen ovi EI ole rattaiden käytössä), parkkeerasimme onnistuneesti vaunut ja esikoinen kömpi istuinta testailemaan. Ensimmäisenä kiinnitin huomiota ääneen – paljon hiljaisempi ja pehmeämpi kuin edeltäjissä. Seuraavaksi hämmästelin punaisia istuinverhoiluja (miksi punainen?) sekä selkänojan Helsinki-aiheista kuosia (vau, vain meillä Helsingissä!).

Uuden ratikan penkilläKävimme Kirurgilla asti ja palasimme vielä kotiinkin. Päättärillä jututin kuljettajaa, joka kertoi ratikassa olevista valvontakameroista peilien sijasta. Kamerakuviin totuttelu vie kuulemma aikansa, muuten ratikka oli hänen mielestään oikein hyvä. Paluumatkalla ratikan sisätilat alkoivat tuntua oikein tilavilta ja huomasin, että lapsikin näkee ikkunoista ilman polvillaan seisomista.

Paljon on siis tullut parannuksia edellisiin verrattuna ja toivotammekin uudet ratikat tervetulleiksi! Uusien ratikoiden sarjatuotanto tosin taitaa alkaa vasta vuonna 2015 (?), mutta näin rattaiden kanssa liikkuvana, mielestäni korkeista ratikoista olisi jo aika päästä eroon.

Vanha raitiovaunuUusia raitiolinjoja ja linjauksia

Hevosvetoisia raitiovaunuja saapui Helsinkiin vuonna 1891, mutta jo 1900-luvun alussa raiteet sähköistettiin. 1920-luvulla raitioliikenteen kukoistuksen aikana kuuluisat taiteilijamme totesivat ratikoiden olevan kaikkein helsinkiläisintä. Kyllä! Ratikoissa on edelleen oma tunnelmansa. Ja samalla voisinkin suositella Korjaamolla sijaitsevaa ratikkamuseota! 1960- ja 1970-lukujen autoistuminen ajoi raitioliikenteen ahtaalle, mutta selvisi onneksi ilman lakkautusta.

Ratikoiden ongelma näiden 14 vuoden aikana, jotka Helsingin seudulla olen viettänyt, on ollut hitaus. Vuorovälit ovat pitkiä ja reitin muut ratikat tai autoliikenne on hidastanut menoa. Etenkin kantakaupungin ulkopuolelle matkustettaessa bussi on ollut parempi vaihtoehto.

Pääkaupunkiseutua rakennetaan nyt ja tulevina vuosina vimmatusti. Onneksi täällä on haluttu laittaa panoksia ympäristöystävälliseen raideliikenteeseen. Uudet asuinalueet saavat ratikkalinjansa sekä vanhojen ratikka-alueiden linjastovalikoimaa tullaan monipuolistamaan. Myös ratikoiden kulkua aiotaan nopeuttaa. Suunnitelmien on tarkoitus toteutua vaiheittain vuoteen 2020 mennessä.

HSL:n sivuilta löytyvien linjastosuunnitelmien mukaan myös meidän alueen ratikkavalikoima tulee kasvamaan. Uusille tieosuuksille rakennetaan ratikkakiskoja, joiden ansiosta samaan suuntaan kulkevien ratikoiden määrä vähenee ja ratikalla pääsee useampiin paikkoihin.

Tosin samanaikaisesti pelkona on melun jakautuminen yhä laajemmalle alueelle. Eniten melua taitanee kuitenkin aiheutua raidetta vaihtavista ratikoista ja uudessa suunnitelmassa juuri näitä tapauksia on vähemmän, kun ratikat pääsevät kulkemaan omien linjojensa reiteillä. Lisäksi, hyvää tietenkin on, että joukkoliikenteen kehittyessä autoliikenteen ja siitä aiheutuvan melun ja saasteiden uskotaan vähenevän.

tulevat ratikan käyttäjätUudet ratikat ja linjastot ovat käytössä siinä vaiheessa kun lapseni käyvät koulua ja harrastavat. Toivottavasti heidän arkiseen kulkemiseen ja kuljettamiseen uusista raitioteiden tuulista olisi iloa ja helpotusta. Jos silloin vielä täällä asumme…

One thought on “Ratikkaseikkailua – uusi raitiovaunu ja -linjat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s