Seikkaillen Tallinnan liikenteessä kera lasten

Tallinnan liikenneKaksi äitiä, kahdet rattaat, neljä lasta. Muutama kirosana ja rikottuja liikennesääntöjä tallinnalaisen liikenteen seassa. Vanhoja ratikoita ilman madallettua sisäänkäyntiä tai kunnollisia pysäkkejä, mukulakivikatuja vanhassa kaupungissa ja missä niitä suojateitä on? Mutta, ilmainen joukkoliikenne. Voiko oikeasti olla? Kahden päivän reissu lasten ehdoilla Tallinnaan takanapäin ja sitä on näin jälkikäteen mukava muistella.

“Ensin huonot uutiset”

Kaikkien työ- ja hurvittelumatkojen jälkeen olin ensimmäistä kertaa Tallinnassa lasten kanssa ja kuljin julkisilla kulkuvälineillä. En etukäteen varautunut tai miettinyt minkälaista Tallinnassa on liikkua lasten kanssa, mutta reissussa sain muutaman oivalluksen siitä miten helppoa rattaiden kanssa liikkuminen onkaan Suomessa.

Olimme valinneet lapsille Lennusadam merimuseon ja Kadriorgin puistossa sijaitsevan Miia-Milla-Manda lasten museon käyntikohteiksemmme. Suosittelen molempia kohteita lämpimästi (Lasten matkassa -blogista lähipäivinä tarkemmin kokemuksia)! Kumpikin sijaitsevat hieman keskustan ulkopuolella, joten säästimme aikaa ja kuljimme matkat osin ratikalla.

Raitiovaunun ovet TallinnassaVain harvassa tallinnalaisessa ratikassa on madallettu keskiosa, joten vaunujen kanssa liikkuminen on hieman hankalaa. Toiseksi, ratikat ovat vanhoja ja esimerkiksi ovet eivät täysin umpeutuneet pysäkiltä lähdettäessä. Pientä jännitystä elämään lasten kanssa!

EnitTallinnan raitiovaunuen kuitenkin jännitin pysäkkejä autoliikenteen seassa – entä jos lapset säntäävät autojen alle tai joku autoista ei pysähdykään? Paikalliset varmasti tietävät, että ratikoilla ei joka paikassa ole pysäkkejä ja autojen on väistettävä ratikkaan autotien yli kulkevia matkustajia, mutta tietävätkö autoilevat turistit..? Kaikki kanssamatkustajat ja autoilijat jaksoivat onneksi kärsivällisesti odotella, kun me survoimme kahdet rattaat ja kävelevät lapset kyytiin ja kyydistä pois.

Samalla kun kiersimme lastenmielisiä kohteita näimme ydinkeskustan ulkopuolella huonompikuntoisia katuja ja teitä. Ajoin rattailla muutaman kerran kuoppaan ja tuntui, ettei suojateitä löytynyt juuri niistä kohdista mihin niitä olisin kaivannut. Ja vanhankaupungin mukulakivet eivät rattaiden (+seisomalaudan pyörät) kanssa olleetkaan niin mukavat.

MaassaTallinnassa vanha ja uusi kohtaavat maan tavalla. Niin mekin vähitellen opimme liikkumaan jouhevasti tallinnalaiseen tyyliin. Kuten kiertämään kävelykatujen kuopat ja ylittämään tiet. Ja lapset nauttivat bongaillessaan erilaisia ratikoita ja busseja.

“Ja sitten hyvät uutiset”

Tallinnan ratikka sisältäVuoden 2013 alusta lähtien Tallinnan joukkoliikenne on ollut ilmaista kaikille tallinnalaisille sekä kaikille alle kouluikäisille lapsille ja aikuisille, jotka matkustavat alle 3-vuotiaan kanssa. Eli meidän porukalla, 2 äitiä + 4 lasta, pääsimme ilmaiseksi joukkoliikenteen kyytiin. Aivan mahtava juttu! Cities today -sivusto tiesi kertoa, että joukkoliikenneuudistuksen myötä ensimmäisten neljän kuukauden aikana joukkoliikenteen käyttö oli lisääntynyt 14% ja autoliikenne vähentynyt 15%. Tallinna tuntuukin tähtäävän määrätietoisesti Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi vuonna 2018. Lisäksi Tallinnassa parkkimaksuja on korotettu ja yksityisautoilua rajoitettu tietyillä katuosuuksilla.

Eikös vihreä kaupunki -tavoite pitäisi olla myös Helsingillä? Ja ilmainen joukkoliikenne kaikille Helsinkiläisille? Edes kokeiluun! Asukaspysäköinnin hintaa ollaan täälläkin nostamassa ja lyhyitä kävelykatuosuuksia on rakennettu, mutta vielä vahvempia uudistuksia puhtaamman kaupunki-ilman eteen voisi meilläkin tehdä. Kyllä Tallinna, saatte anteeksi korkeat ratikat. Pärjäämme niillä. Vihreämpi kaupunki on hieno asia.

Oma tiimi Tallinnan ratikassaKaiken kaikkiaan, Tallinna on kiva kaupunki, myös lasten kanssa. Kaikki on lähellä lyhyiden välimatkojen päässä. Kaupungista löytyy rantoja, kylpylöitä ja puistoja. Eikä laivamatka Suomenlahden yli tuota lapsille tuskaa, se on tietenkin elämys. Seuraavalla kerralla varaamme retkelle enemmän aikaa ja viivymme pidempään kuin yhden yön. Johdinautot (katujen yllä kulkevista johdoista sähköenergiaa ottavat bussit) jäivät ainakin mieltä kaivertelemaan, niiden kyytiin pitäisi päästä!

2 thoughts on “Seikkaillen Tallinnan liikenteessä kera lasten

  1. Kiitos reissuseurasta! Mutta mitä…kirosanoja?! 😀 Ei vaan, jännitystä matkassa riitti, mutta niin hyvin Tallinna hurmasi, että pian täytyy päästä uudestaan :).

  2. Heh, Heh 😉 Muistan ainakin yhden tilanteen, kun suustani pääsi jotain rumaa. Osasyyllinen taisi olla kiire. Mutta ennen kaikkea, uusia seikkailuja odotellessa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s