Ääripäästä toiseen – asumista ja liikkumista metsän keskellä

Postilaatikko Järvi-SuomessaPosteljooni jättää kirjeet puolen kilometrin päähän. Lähin ruokakauppa on 30 km päässä. Päivystävä lääkäriasema 70 km päässä. Olemme Järvi-Suomessa vanhempieni luona, 400 km päässä kotoa Helsingin kantakaupungin menoista. Rannalla sijaitseva koti on muutama vuosi sitten rantamökistä remontoitu talo, joka lämpiää puulla ja vesi tulee järvestä. Ainoita naapureita ovat kesämökkiläiset ja metsäneläimet. Täällä tunnelmat kotioloihin verrattuna ovat aivan toiset.

Ainoat äänet ovat tuulen, lintujen tai sateen tuottamia. Lisäksi muutama ohikulkeva auto jättää äänimaisemaan jälkensä. Rauhallisen tunnelman takaavat piha puineen ja kasveineen, puhdas ja kalaisa järvi sekä metsän henki ja antimet. Kuten ennen, myös nykyään, lapsia ja aikuisia viedään maalle vahvistumaan!

Nuotiolla makkaran paistoaTäällä saa levähtää, hengähtää, ajatella ajatukset rauhassa ja tehdä vilskeeseen hukkuneita oivalluksia. Eli tutkiskella itseään ja läheisiään. Hengitämme puhdasta ja raikasta ilmaa sekä nukumme paljon ja hiljaisuudessa. Syömme lähiruokaa itse kalastettuna tai poimittuna. Kylvemme ja uimme järvivedessä, saunomme, retkeilemme naavapuiden katveessa ja olemme.

Metsämarket Oy kauppa-autoMutta toisaalta täällä autottomana olen aivan jumissa. Yksikään bussi ei kulje ohi ja lähimpään taajamaan on 30 km matkaa. Ainoastaan kauppa-auto pysähtyy kerran viikossa talon edessä. Taksi on ainoa mahdollisuuteni, mutta vain hätätapauksessa järkevä vaihtoehto. Pitkien välimatkojen Suomi on täällä todellista. Täällä ei yksinkertaisesti pärjää ilman omaa autoa. Tai vähintäänkin hyvää kimppakyytijärjestelmää. Tosin vain vanhemmat eläkeläiset taitavat kimppakyyditellä autottomia tai huonokuntoisempia tuttaviaan ja saman kylän asukkaita. Täällä auton omistamiskulttuuri on vahva. Autolta myös vaaditaan enemmän – talviolosuhteissa sen on hyvä pysyä myös auraamattomalla tiellä. Tien auraus ei välttämättä tapahdu ennen töihin lähtöä.

Syrjäseutujen autoteissä ei muutenkaan ole kehumista. Paikalliset kyllä tietävät ja osaavat kiertää teiden kuopat, montut, haljenneet päällysteet ja routimiset, mutta turisti rikkonee varomattomana autonsa. Tai ainakin näin pelästyy ensimmäisiin kuoppiin auton pohjamaalit jättäneenä. Täällä teiden kunnossapidon haasteet ymmärtää. Suomen tieverkosto on täynnä pieniä syrjäisiä autoteitä, joiden käyttäjämäärät kaupungistumisen myötä ovat pienentyneet, mutta ylläpito on välttämätön.  Viime viikolla kuulimme valtion aikeista säästää vielä lisää teiden kunnossapidon rahoituksesta. Kelirikko- ja epätasainen tie -liikennemerkkien tuotantoa pitänee ainakin lisätä!

VR dieselveturiAutottomana perheenä ensimmäiset 300 km kuljemme InterCityllä tai Pendolinolla ja vaihdamme vanhaan siniseen junaan tai kiskobussiin, jotta pääsemme lähimmälle juna-asemalle. Loput 30km vanhempieni luo kuljemme autokyydillä. Juna-asemalla ei ole enää palveluja eikä myöskään katosta/ lämmintä suojaa, jonka alla voisi sateen yllättäessä odotella junaa. Puhumattakaan WC-palveluista.

Käytöstä poistettu juna-asemaAutomatkan varrella, juna-asemalta vielä syrjemmäs luonnon keskelle, on monia autioituneita taloja, maatiloja, kouluja ja kaupparakennuksia muistuttamassa entisaikojen elämästä. Nyt metsä, heinikot ja rapistuvat rakennukset ovat vallanneet maiseman.

 

Arkinen kulutus on tietenkin myös erilaista:

  • arkiset matkat autolla vs. ratikalla
  • Juoksulenkki vs. uimahallitreeniPyykit ulkona kuivumassa
  • lasten kanssa kylpy ja sauna järvivedellä vs. uimahallikäynti
  • kauppaan autolla 30km vs. kauppaan kävellen
  • todellinen lähiruoka vs. ruoka läheltä tai kaukaa
  • puulämmitys vs. kaukolämpö
  • omien energiavarantojen täyttäminen vs. arkinen suorittaminen

Marjanpoimija Järvi-SuomessaRikkautta on mahdollisuus viettää muutamia viikkoja vuodesta hiljaisuudessa ja puhtaudessa ilman kiireen tunnetta. Kunhan vain palvelujen tarve, kuten terveyspalvelujen, pysyy minimissä ja joku ystävällisesti jaksaa kuljettaa laumaani julkisen liikenteen ulottuville.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s