Voiko arjen matkoja kulkea paremmin?

Kuinka paljon päivän aikana käytät aikaa arkisiin matkoihin? Kuljetpa autolla, pyörällä, julkisilla tai kävellen aikaa kuluu kymmenistä minuuteista tuntiin jos toiseenkin. Mikä on parasta arjen liikkumisessa? Vai onko arkiliikkuminen vain siirtymiä paikasta toiseen?

Sanotaan, että nykyisin arki on hektisempää, stressaavampaa ja kuluttavampaa. Töissä on kovat vaatimukset, illat kuluvat lasten kanssa harrastusten parissa ja omasta hyvinvoinnista pyritään pitämään huolta liikunnan avulla. Urheilusta on tullut tärkeä osa hyvinvointia ja jaksamista hektisessä arjessa, mutta (suorittavan) arjen keskellä tila sosiaaliselle elämälle on jäänyt vähäiseksi.

Kuulostaa oravanpyörälle! Mistä arjen keskellä voi saada nautinnon ja rennon joutenolon tuntemuksia? Milloin on aikaa pysähtyä ja olla vaan? Kaiken tulemisen ja menemisen jälkeen jäljelle jäävät arjen matkat paikasta toiseen. Työmatkat, päiväkoti-ja koulumatkat, matkat lasten sekä omien harrastusten pariin ja matkat ruokakauppaan.

Osaammeko nauttia liikkumisesta paikasta toiseen?

Töölö bussilla kotiin

Moni meistä on valmis maksamaan huimia summia omasta autosta. Hienolla autolla ajamisesta saa varmasti jonkinlaista nautintoa, mutta joutenolon tuntemuksia on vaikea saavuttaa. Täydellistä vapauden tunnetakaan ei pysty tuntemaan, kun liikennesäännöt ja kanssa-autoilijat on otettava huomioon. Yllättävän moni julkisen liikenteen käyttäjä taas keskittyy oman puhelimensa tuottamaan sisältöön, kuten työsähköposteihin, sosiaaliseen mediaan tai muuhun digitaaliseen sisältöön. Itse olen kokenut puhelimen kanssa touhuamisen kuluttavana. Läsnäolo digitaalisessa hetkessä ei ole tuonut samanlaisia kauneuden ja lempeyden tuntemuksia kuin läsnäolo fyysisen ympäristön kanssa.

Pyrin tietoisesti nauttimaan ohitsekiitävistä maisemista ja ihastelemaan ympäröivää maailmaa. Valitsen kävelyreitit maisemien perusteella ja samalla meluisimmat autotiet karsiutuvat reittivalikoimasta pois. Arkisen reitin varrelle mahtuu paljon erilaisia tunnelmia, joita ihmiset, talot, puistot, autot, ratikat ja bussit tuottavat. Oman ympäristön havainnointi kaikin aistein on energisoivaa! Varsinkin silloin, kun kaikki muut ajatukset pystyy jättämään taakseen.

Kaivonkansi Töölönlahdella
Onnistuneen arkisen liikkumisen kannalta on tietenkin tärkeää pitää hyvää huolta kulkuväylien ja niitä ympäröivien alueiden kunnosta. Yleensä puhdas ja hyvin hoidettu ympäristö vetää puoleensa.

Lasten kanssa maailman ihmeitä kummastellen saa kaikesta vielä enemmän irti. Lapset havainnoivat ympäristöä herkemmin ja aikuisillakin moni asia tulee huomioitua ja pohdittua tarkemmin ja kenties aivan eri kulmasta.

Luonnon heinää TöölönlahdellaKrookukset Töölössä

Viikonloppuisin harrastamme perheen yhteisiä kävelyretkiä eri kaupunginosiin. Viikonloppuisin liikenne ei ole yhtä vilkasta kuin arkena, joten katujen tallaaminen on sitä suurempi nautinto. Katselemme taloja, teiden nimiä ja kuntoa, pysähdymme puistoihin tai kahviloihin (jos löytyy alueelta) ja rentoudumme. Kävely ja ympäröivän ihmettely on helppoa ja edullista perheen yhdessäolon aikaa.

Pieniä ilon ja onnen tunteita on helppo löytää esimerkiksi vuodenaikojen vaihtelusta, kuten kevätkukkien puhkeamisesta, auringossa kimmeltelevästä meren pinnasta, ruskan putoilevista lehdistä tai puhtaan valkeasta lumesta. Sama arkinen reitti saa vuodenaikojen mukaisen uuden ilmeensä, jota arjen koulima kulkija hyödyntää kiireen keskellä.

Arkinen liikkuminen voi olla elämyksellistä! Jos näin vahvaa sanaa voi käyttää. Ainakin se voi olla rentouttavaa ja pieni pakomatka omasta todellisuudesta. Tärkeintä on tiedostaa oma hetkensä, keskittyä vain nauttimaan ja unohtaa kaikki muu. Asenne ratkaisee, kuten niin monessa muussakin asiassa!

Rentouttavaa pääsiäisen aikaa kaikille!

Auringon säteitä Taivallahdella

2 thoughts on “Voiko arjen matkoja kulkea paremmin?

    1. Kiitos kommentista ja haasteesta! Eilen taas ratikassa kaikilla muilla oli puhelimet kädessä paitsi minulla ja toisella naisella. Hauska oli seurailla puhelimen tuijottelijoita 🙂 Olen jonniin verran huono ottamaan haasteita vastaan, katsotaan saisinko ajoiksi lähteä mukaan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s