Kuopion joukkoliikenteen kyydissä

Matkustamme silloin tällöin lomailun tai sukuloinnin merkeissä Suomen isoimpiin kaupunkeihin. Päätin testailumielessä kokeilla joukkoliikennettä muissakin kaupungeissa ja kirjoittaa autottoman näkökulmasta  sekä vertailla kokemuksia Helsingin seudun joukkoliikenteeseen.

Miksi näin?

Suomeen kaavaillaan yksityisautoilun uusia kustannusmalleja, joiden yhtenä tavoitteena on vähentää autoilua. Yksi keino kaupunkien sisäisen liikenteen vähentämiseksi on toimiva joukkoliikenne oheispalveluineen. Toimivalla joukkoliikenteellä tarkoitan turvallista matkustamista, laiteriippumatonta, informatiivista ja luotettavaa reittiopasta, kilpailukykyisiä hintoja, lyhyitä vuorovälejä sekä toimivia vaihtoja. Aikamoinen haaste!

Kuopion liikenteestä

Kuopion torilla bussipysäkillä

Kuopiossa tuttava- ja ystäväpiirissämme lähes kaikki omistavat auton ja meidän perheellekin kyytejä kaupunginosasta toiseen on tarjottu hyvin mielellään. Vaihtoehtoisena liikkumismuotona joukkoliikenteestä ei oikeastaan edes puhuta ja itsekin olemme usein valinneet kaupunkialueella bussin sijasta kävelyn lyhyiden välimatkojen vuoksi.

Kuopion joukkoliikenne

Kuopiossa on noin 105 000 asukasta ja kaupunki on Suomen kahdeksanneksi suurin. Kuopion seutuun kuuluvat lisäksi Siilinjärvi, Maaninka, Nilsiä (nyttemmin liittynyt jo Kuopioon), Suonenjoki, Leppävirta ja Tuusniemi. Seudulla tehtävistä matkoista noin 60% kuljetaan henkilöautolla, noin kolmannes jalan tai pyörällä ja joukkoliikenteen osuus on noin 6%. Jakauma on suurinpiirtein sama kuin Jyväskylässä ja Lahdessa(Kuopion seudun liikennemalli-esite, löytyy osoitteesta http://www.kuopio.fi/web/kadut-ja-liikenne).

Kuopion kaupungin satsauksista joukkoliikenteen parantamiseksi en osaa sanoa, koska joukkoliikenteestä ei koskaan puhuta :). Bussit ainakin tuntuivat melko uusille ja siisteille. Mutta, tiedän hyvän esimerkin yksityisautoilua tukeneesta edellisvuosien isosta rakennushankkeesta, jossa Kuopion torin alle rakennettiin parkkialue. Hankkeen onnistumisesta on erilaisia näkemyksiä. Esimerkiksi Yle uutisoi viime syksynä toripysäköinnin vähäisestä käyttöasteesta.

Testimatkalla kylpylään

Lähdimme ensimmäisenä pääsiäispäivänä lasten kanssa Rauhalahden kylpylään. Tämä oli toinen kerta, kun kokeilimme noin 10 km matkan kulkea bussilla (yleensä olemme lainailleet autoa). Olemme  vierailleet kylpylässä usean kerran, koska siellä on mukavat altaat ja tilat lasten kanssa touhuamiselle. Aika on hieman puraissut terävintä hohtoa kylpylästä, mutta tämän pikkuseikan emme ole antaneet häiritä kylpyiloja.

Kuopion torilla busseja

Sunnuntai ja pyhäpäivän liikenne toivat omat haasteensa löytää juuri se oikea bussi. Poikkeuksien poikkeuksia tuntui olevan reitillä jos toisellakin. Loppujen lopuksi reittioppaan mukaan Kuopion torilta, jonne ensin kertyi 1,4 km kävelymatka, löytyi meille kaksi vaihtoehtoista bussilinjaa. Molemmat kulkivat tunnin välein, kuitenkin järkevästi niin, että odotusajaksi jäi puoli tuntia. Toisella pääsi perille asti ja toisella jäi loppupäähän 500 m kävelymatka. Kylpyläreissumme kesti yhteensä 4,5h, josta tunnin verran ehdimme olla altaissa!

Eli joukkoliikenne vaihtoehtoisena kulkumuotona autolle ei ollut kovin nopea.

Bussit tuntuivat olevan lapsiperheiden suosiossa, sillä menomatkalla kyydissä oli neljät rattaat ja paluumatkalla kahdet. Rattaiden kanssa matkustaminen on nykyisin Kuopiossa ilmaista, joten lieneekö siinä osasyyllinen suosiolle? Yhden aikuisen meno-paluumatkan matkan hinnaksi tuli yhteensä 8,60 euroa. Ostimme 24h voimassa olevan lipun, koska se tuli halvemmaksi kuin pyhäpäivän yhdensuuntaiset liput.

Se mitä jäin eniten kaipaamaan matkakokemukselta on mobiilissa toimiva reittiopas. Vähintään hyvä kartta ja reititys sekä pysäkkien tiedot. Onneksi Kuopion kadut ovat jo melko hyvässä muistissa, joten tällä kertaa ilmankin pärjäsimme. Lisäksi vuorovälien pitäisi olla lyhyemmät, jotta bussimatka olisi järkevä vaihtoehto. Busseihin sen sijaan oli asennettu näyttötauluja, joissa pyöri Kuopion alueen mainoksia ja uutisia. Ajankuluksi niitä oli, maisemien lisäksi, mukava silmäillä läpi. Lisäksi itse bussimatka sujui oikein mukavasti, joten Kuopion joukkoliikenne ansaitsee testauskerran myös arjen “ruuhka-aikana”!

 Kuvat: Maria Mikkonen, Petrus Lehtimäki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s