Mitä vähemmän omistat, sitä onnellisempi olet?

Kaipailen näin keväisin luonnonrauhaa ja saunallista mökkiä pienellä pihalla varustettuna. Kesä tulee ja luonto vihertyy, mutta meidän taloyhtiön pienen pieni asfalttipiha pysyy harmaana. Aurinkokaan ei sinne pääse paistamaan kuin aikaisin aamulla.

lehtiä keskuspuisto

Jos pienen saunallisen mökin järven rannalta saisin. Autottomana tietenkin bussilla pihaan surauttaisin…

Elämän palaset loksahtelisivat tällöin paikoilleen, mutta voisiko se olla mahdollista? Voisiko autoton mökkeillä Suomessa?

Pihlaja keskuspuisto

Tilastokeskuksen mukaan mökkien rakentaminen on hiipunut tasaisesti 70- ja 80-luvun huippuvuosista. Mökin omistajista iso osa onkin eläkeikään tulevia/ eläkkeellä olevia suomalaisia. Moni nuorempi kuitenkin mökkeilee vähintään kerran vuodessa omalla, kaverien, vanhempien ja tuttavien mökeillä. Mökkeily kuuluu suomalaisuuteen. Nuorempia sukupolvia tosin mökkeilyn ohessa houkuttavat halvat lentoliput ulkomaille sekä mökin vuokraaminen helppouden ja sitoutumattomuuden vuoksi. Arja Tiihonen Tilastokeskuksesta on kirjoittanut mökkikulttuurin muutoksesta ja pohtii väheneekö suomalaisten mökkeily vai lisääkö kaupungistuminen, hektinen arki ja luonnon rauhan kaipuu oman tilan ja rauhan tarvetta tulevaisuudessa. https://www.stat.fi/tup/vl2010/art_2011-07-13_001.html

Ryhdyin etsiskelemään HSL:n alueelta pientä vaatimatonta mökkiä, jonka läheisyydessä olisi ranta. Bussimatka saisi olla noin tunnin mittainen ja kävelyä perillä kantamusten vuoksi ei voisi olla liikaa. Ajatuksiini sopivia vaihtoehtoja löytyi! Eräskin pieni ja vaatimaton mökki sijaitsi 600 metrin päässä bussipysäkiltä ja vain yksi bussin vaihto pitäisi tehdä kotoa lähdettäessä. Vaikutti lupaavalle autottoman näkökulmasta. Mutta hinta, jonka omasta mökistä joutuisi maksamaan hyvillä julkisen liikenteen yhteyksillä, on mielestäni liian kallis. Missä kaikkialla sitä voikaan samalla rahalla lomailla!

Vuokramökin huolettomuus ja vaivattomuus alkoivat tuntua helpolle vaihtoehdolle. Varsinkin, kun mökin sijaintia voi vaihtaa Suomesta Ranskan kautta tropiikkiin. Suomalaisuudessa asuu vahvana mökkeily, mutta sellaista ei välttämättä tarvitse omistaa. Kaupungistumisen ja asumisen tiivistymisen jatkuessa rauha, hiljaisuus, puhtaus ja oma tila mökkeilyn kautta koettuna tulenevat olemaan tärkeitä asioita tulevaisuudessakin. Saavutettavuus ilman omaa autoa vain pitäisi pystyä takaamaan pitkien välimatkojen maassa.

Keskuspuisto saniainenkeskuspuisto kevätpuro

Autottomina olemme todenneet aikaisemminkin: mitä vähemmän omistat, sitä vähemmän huolia. Tämä varmasti pätee myös mökkeilyyn. Oman mökin tuoma vaiva sekä ajan ja rahan menon määrä ovat huikeita verrattuna kerran tai kaksi vuodessa vuokrattavaan mökkiin. Olisinko mökin omistajana onnellisempi? Alkuhurmoksen jälkeen, ehkä en. Loma-aikojen vapaus tehdä mitä huvittaa olisi mennyttä ja mieltä painaisi kaikki tekemättömät kunnostus- siivous- ja pihatyöt.

Elokuussa tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun luovuimme autosta. En ole autoa ikävöinyt, sillä riittävän hyvin olemme päässeet sinne minne olemme halunneetkin. Oikea asenne ratkaisee. Pystyn siis luopumaan mökkihaaveesta ja etsiskelemään vuokramökkiä. Huolettomuus ja vapaus koukuttavat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s