Helsingin edustan saaristossa kannattaa vierailla

Harakansaari HelsinkiTänä kesänä innostuin lasten kanssa vierailemaan Helsingin edustan lukuisissa saarissa. Miksi? 4-vuotias tyttäreni pitää valtavasti laiva-/venematkoista, joten häntä ei tarvitse houkutella matkaseuraksi. Samalla saamme vaihtelua päiväohjelmaan, kun Helsingin edustalta löytyy useita minullekin uusia tutustumiskohteita. Lisäksi hiekkarantaleikit onnistuvat hyvin jo taaperoikäiseltä.

Lähialueen saaristo on hyvien julkisen liikenteen yhteyksien ulottuvilla. Merenraannalle pääsee yhdellä ratikalla tai bussilla, tai kävelykään ei osaan kohteista ole hullumpi vaihtoehto. Tämä lisää tietenkin saariston houkuttelevuutta ja mikäs sen parempaa kuin tukea oman alueen matkailua ja yrittäjyyttä.

Helsingin edustalta löytyy monia saaria, joihin pääsee tutustumaan eri liikennöitsijöiden järjestämillä säännöllisillä lauttavuoroilla. Hyviä listauksia saarista ja lauttaliikenteestä löytyy Visit Helsinki -sivuilta sekä Helsingin kaupungin Vesireittiliikenne -sivuilta. Meidän tämän kesän saarikohteiksi valikoituivat:

Harakkaan ei koiriaKaikista vierailukohteista on löytynyt upeita omaleimaisia piirteitä, vaikka retkiä saarille olisi aiemminkin tullut tehtyä. Lasten kanssa kaiken vain näkee niin eri silmin 🙂 Saariretkille kannattaa lähteä kiireettömästi, jotta kaikkea vastaan tulevaa ehtii riittävästi ihmettelemään. Lauttamatka saareen ja takaisin on aina iso osa reissua, niin ajallisesti kuin kokemuksenakin. Meren aalloilla keinumisesta kannattaa nauttia!

Huomioita lasten kanssa saarilla hypellessä 

Saaristoseikkailujen onnistumisen takaavat kotoa mukaan otetut hiekkalelut, pienet kätevät eväät ja käteinen raha. Piknik-alusta on meillä kulkenut myös mukana. Sen päällä on mukava levähtää ja syödä eväitä. Vaunujen kanssa seikkailu on onnistunut joka kerta vaivattomasti. Jokaisessa saaressa rattailla on päässyt liikkumaan ainakin osan reiteistä ja siirtyminen lauttoihin on onnistunut henkilökunnan avustuksella. Ainostaan Suomenlinnan mukulakivillä ratasajelu on tuntunut rassaavalle.

Harakka HelsinkiLisäksi reissut olen pyrkinyt tekemään hiljaisempaan ja rauhallisempaan ajankohtaan, kuten alkukesästä ja pilvisinä päivinä. Huomioitavaa myös on, että kaikilla saarilla on paljon lintuja, jotka pesivät ja asuvat saarilla. Lintujen pesimisaika ei siis välttämättä ole parasta vierailuaikaa ja lintujen kakkaan nurmialueilla vain joutuu tottumaan.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s