Föli – Joukkoliikenteen uusi brändi Turussa

Kuukauden takaiselta Turun kaupunkilomalta (postaus kaupunkilomasta) on vielä jäänyt mieltä kaihertamaan kokemukset huikean hienosta joukkoliikenteen brändin nostatuksesta. Joukkoliikenne harvoin herättää huomiota ja silmäniloa, mutta Turun uutta Föliä ei voinut olla huomioimatta.

Joukkoliikenne Föli

Föli on Lounais-Suomen murteesta osuvasti napattu ilmaisu. “Olla fölissä” tarkoittaa samaa kuin “olla mukana” tai “olla kyydissä”. Föli syntyi 1.7.2014, kun Turun seudun kunnat (Turku, Raisio, Kaarina, Naantali, Lieto ja Rusko) muodostivat yhtenäisen joukkoliikennealueen, jonka sisällä lippujen hinnat, alennusryhmät, ikärajat ja tuotteet ovat yhtenäiset. Joukkoliikenteen käyttäjille muutos on merkittävä, sillä yhdellä kaksi tuntia voimassa olevalla kertalipulla (3 euroa) voi matkustaa kuuden kunnan sisällä.

Joukkoliikennealueen yhtenäistämisen yhteydessä iloisen brändin rakentamista ei ole onneksi unohdettu. Liikenteeseen on samalla saatu uusia busseja, väritykseltään keltaisia, lisäksi nettiväritys on keltainen, aikataulu- ja lipputiedotteet pysäkeillä ovat keltaisia ja koko joukkoliikenteen fiilis on muuttunut hyväntuuliseksi. Vahva keltainen väri erottuu hyvin muista brändeistä – se on raikas, iloinen ja erilainen.

Föli bussi Turku

Brändien ja maineen rakentamistyö liikennepalveluille on vasta viimeisimpien vuosien kehityksen tulosta. Siirtyminen paikasta toiseen on ollut vain pakollista päivän ohjelmaa (Vaikkakin autoilun ja auton omistamisen kautta ihmiset ovat itseään määrittäneet jo vuosien ajan). Ympäristötietoisuuden kasvaessa sekä vaihtoehtojen laajentuessa liikenteen markkinoinnille on myös tullut paikkansa.

Toinen lähestymistapa joukkoliikenteen suosion kasvattamiselle löytyy Tallinnasta. Siellä joukkoliikenne on ollut muutaman vuoden ajan ilmaista Tallinnan asukkaille. Kokemuksia Tallinnan julkisesta liikenteestä voi lukea täältä. Kalusto on samaa vanhaa kuin ennenkin eikä brändäystä ollut  kaupunkikuvassa nähtävillä. Joukkoliikenteen käyttäjien määrä on lisääntynyt ja yksityisautoilun määrä kaupunkialueella on vähentynyt. Kumpi loppujen lopuksi ratkaisee liikumismuodon valinnassa hieno brändi vai edullinen, jopa ilmainen, liikkumismuoto?

Föli bussi TurkuAurakatu Föli bussi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s