2 vuotta ilman autoa on tuonut säästöjä

Ei uskoisi, kaksi vuotta on vierähtänyt valtavan nopeasti. Vastahan me teimme remonttia ja muutimme, vaikkakin (tietenkin) osa listoista on edelleen paikalleen naputtelematta ja tavarat etsivät edelleen paikkaansa. Luovutimme auton kaihoisin mielin ja mietimme kuinka pärjäämme ilman. Elämänmuutos kaikille perheenjäsenille oli alkamassa. Teimme ison asennemuutoksen: haluamme tätä, pärjäämme, opimme elämään uusilla tavoilla. 

Taka-Töölö stadionin tornista

Nyt kahden vuoden jälkeen on kuitenkin vaikea kuvitella muuttavansa pois kantakaupungin alueelta. Kahvilat, ravintolat, kaikki lähellä olevat harrastukset ja palvelut, meri ja ihmiset ympärillä tekevät elinympäristöstä upean. Ja olenko kaivannut autoa? –Todella harvoin. Helsingistä löytyy paljon hyviä palveluja, jotka helpottavat autottoman arkea, mutta maaseudulla julkisen liikenteen ulottumattomissa auto toisi mukavan vapauttavan tunteen.

Liikkuminen – autolla vai julkisilla?

Liikkuminen lähialueille (alle 50 km säteellä) on meiltä varmasti vähentynyt autosta luopumisen jälkeen. Lähteminen tuntuu raskaalle ja aikaa vievälle, joten helpommin valitsee lähellä olevista vaihtoehdoista. Tähän epäkohtaan ehdottomasti tarvittaisiin joustava pääkaupunkialueen palvelu. Kutsuplus on hyvä alku, mutta liikennöintialue saisi olla laajempi, ainakin Kehä III saakka. Postaus Kutsuplus-kokemuksistamme löytyy täältä.

Raitiovaunumuseo Helsinki

Pidempiä sukulointi- ja ystäväreissuja teemme edelleen melko tiuhaan tahtiin. Mielenkiinnosta halusin laskeskella auki kuinka paljon juna- ja bussilippuihin on kulunut rahaa ja kuinka paljon, arviolta, auto olisi tullut maksamaan. Tarkastelujaksoksi valitsin kalenterivuoden 2014 ensimmäiset 6 kuukautta.

Maaseudun kauneuttaTammi-kesäkuun aikana teimme 100-450 kilometrin päähän ulottuvia reissuja kuusi eli keskimäärin yhden per kuukausi. Juna- ja bussiliput reissuihin maksoivat yhteensä noin 550 euroa. Ei paha! “Suurkuluttajina” varaamme junaliput mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tai seuraamme tarjouksia (tästä postaukseen junalla matkustamisesta).

Lisäksi kahden aikuisen Helsingin seudun liikenteen (HSL) seutulippu puoleksi vuodeksi maksaa noin 1080 (90€/kk/hlö) euroa. Todellisuudessa seutulippua emme ole kumpikaan kuitenkaan maksaneet, koska minä matkustan rattaiden kanssa ilmaiseksi ja mieheni voitti arvonnassa seutulipun koko vuodeksi 🙂

Liikkumisen menoja puolen vuoden ajalta kertyy 1630 € (HSL:n liput mukana).
Vanhasta leasing-autostamme menoja olisi tullut karkeasti laskettuna 3600 €.

Erotus on yllättävän suuri. Voisin jopa uskaltaa tämän jälkeen joku kerta ajaa taksilla tai vuokrata auton! Vähän luksusta elämään edullisten liikkumiskustannusten kunniaksi. Kaikkein tärkeintä nykyisessä liikkumismallissa on kuitenkin huolettomuus – huolettomuus kulkupelin toimivuudesta, parkkeerauksesta ja moottorin käynnistymisestä talvella. Lisäksi koen julkisen liikenteen turvallisemmaksi vaihtoehdoksi kuin yksityisellä autolla ajelemisen. Enkä vielä tähän päivään mennessä ole kokenut liiallista häirintää tai turvattomuutta kulkupeleissä.

Tärkeitä asioita arkisessa liikkumisessa, mutta toki kaikki säästetyt rahat ovat olleet tervetulleita eurosia pohjattomaan matkakassaan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s