Liikennekulttuuria kreetalaisittain

Kuukauden mittaiselle Kreetan lomamatkalle mahtui monenmoista kommellusta ja uutta kokemusta liikenteen ja autoilun parissa. Testasimme kahden eri autovuokraamon palveluja, taksikyytiä, bussikuljetusta, laivamatkailua, pyöräilyä sekä jalankulkijan seikkailuja toisinaan autoliikenteen seassa, välillä etsien suojatietä tai muuta turvallista tien ylityspaikkaa.

Mutkainen tie Kreeta

Valoisan, aurinkoisen ja lämpimän loman jälkeen ensimmäiset kaksi viikkoa takaisin Suomessa ovat olleet harmauteen ja kylmyyteen totuttelua. Mukava olla taas kotona tutuissa ympyröissä ja tuttujen ihmisten lähellä, mutta olen alkanut kaipaamaan kreikkalaista ruokaa ja sen tuoreita, herkullisia, paikallisia raaka-aineita. Tomaatit ja appelsiinit eivät Suomessa maistu oikein miltään.

Liikennekulttuuria

Azogiroksen kyläKreetalaiset ovat ennen kaikkea kreetalaisia, vasta toisena kreikkalaisia. Heidän saarellaan on omia kirjoittamattomia sääntöjä tai pikemminkin sääntöjen rikkomista. Välinpitämättömyys liiikennesääntöjä kohtaan on yksi hyvä esimerkki. Hitaamman auton ohittaminen kahden keskiviivan yli on ihan normaalia, sillä kreetalaisilla on aina kiire liikenteessä, vaikka muuten elämänasenne on rento. Toisena esimerkkinä: kreetalaiset omistavat pyssyjä ja niitä käytetään, sekin on ihan normaalia. Esimerkiksi häissä on tapana ampua laukauksia samoin kuin tienvarsikyltit rei’itetään pistoolin luodeilla. Niin, että muutaman kerran oli vaikea saada tekstistä enää selvää. Ehdottomasti Ilkivaltaa ja kaikenlisäksi vaarallista toimintaa.

Kreetalaiseen kylään saavuttaessaSuojateitä, kävelyteitä tai pyöräilyteitä Kreetalla on vain isoimmissa kaupungeissa. Taajama-alueen alkaessa joissakin kylissä autoilijoita muistutettiin jalankulkijoista ja tien ylittäjistä tienvarsikyltein, toisinaan jalankulkijoille oli oma kapea väylä, toisinaan ei. Tärkeintä kuitenkin, että autot, skootterit ja pyörät samoin kuin jalankulkijat mahtuivat hyvin samalla kylän raitilla liikkumaan. Tottumiskysymys, veikkaisin.

Toki onnettomuuksilta ei voi välttyä, kun liikennekulttuuri on mitä on ja vuoristotiet kapeita ja mutkaisia. Yksi peräänajo tuli nähtyä ja monia monia kolhuisia autoja. Itsekin saimme siipeemme reissun aikana (postauksia perhelippu.comista: Poliisista, iltaa! Katastrofipäivä). Onneksi meillä ei ole autoa Suomessa ollekaan! Elämä on paljon mutkattomampaa ja helpompaa 🙂

Linja-autolla ja laivalla

Paikallisen bussiyhtiön Anek Lines palveluja voin ehdottomasti kehua. Uusia, ilmastoituja busseja kulkee vuoristoteillä yllättävän tiheällä vuorovälillä ja hinnat ovat oikein edulliset. Matkustimme etelärannikolta Paleochorasta Haniaan, jonne matkaa kertyy noin 80 km. Nelihenkisen perheen matkan hinnaksi tuli 15 euroa.

Samoin paikallinen laivayhtiö, joka liikennöi kahdella lautalla etelärannikon pienien kylien väliä, on suositeltava liikkumismuoto. Mutta hinnat eivät enää olekaan edulliset, jopa kalliit meidän makuumme. Pari päiväreissua jätimme tekemättä ja päädyimme ajalemaan enemmän vuokra-autolla.

Kreetalla liikkumiseen liittyi valtavaa iloa, kauneutta ja vapautta. Totta kai, kun lomalla ollaan! Vuoristoteiden maisemat ovat aivan uskomattoman kauniit, samoin kuin meren rannan myötäisesti kiemurtelevat tiet. Uudet reitit jaksoivat ihastuttaa kerta toisensa jälkeen. Teiden kuntoon voimme Suomessa kyllä olla tyytyväisiä – paljon huonompikuntoisia ja vaarallisia löytyy Euroopasta.

Kylämaisema KreetallaPS. Pakko mainita: Autoton kylä Loutro

Löysimme paratiisimaisen kylän. Siellä on vain jalankulkuliikennettä, se on erityisen kaunis maisemaltaan ja uskomattoman hiljainen, kun autoliikenteen melu on poissa, samoin kuin harmaat maa-alueet. Kylä pyörii ja pyörittää matkailubisnestä aivan normaalisti. Laiva liikennöi päivittäin tuoden matkailijoita ja tarvikkeita kylän tarpeisiin. Postaus Loutrosta löytyy täältä. Ihana kohde!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s