Retki Ahvenanmaalle – liikkumisen palvelupaketti hakusessa?

Ahvenanmaalle lomailemaan ilman autoa? Ei välttämättä kaikkein järkevin vaihtoehto. Palvelutarjonta autottoman kysyntään ei nimittäin kohtaa. Ahvenanmaata markkinoidaan autoilijoille, pyöräilijöille ja veneilijöille, sekin jo kertonee jotain liikkumismuodoista ja julkisesta liikenteestä.

Ennen matkaa olemme esittäneet itsellemme samaiset kysymykset kuin jokainen matkaan lähtevä perhe tekee: Miten lentokentälle, paljon se maksaa? Entä kohteessa lentokentältä hotellille/mökille? Entä nähtävyyksille, merenrannalle? Millä liikumme? Kaikki on erikseen etsittävä netistä, miksi? Entäs jos joku olisi miettinyt paketin valmiiksi? Tästähän ministerimmekin kertoi viime perjantaina Talouselämässä: Liikenneministeri kaavailee: älä osta autoa, vaan osta auton käyttö palveluna 95€/kk.

Päätimme ystäväni kanssa tehdä lasten kanssa viimeisen kotivuosien aikaisen retken tuulen tuivertamalle syyspimeälle Ahvenanmaalle. Retkiä on aiemmin tehty mm. Tallinnaan (postaus Tallinnan retkestä) ja Tampereelle. Joku kumma siinä ajatuksessa kiehtoi. Kenties vapaus, hiljaisuus, kylmyys ja rauhallisuus meren keskellä. Lisäksi lennot Helsinki-Vantaan lentoasemalta Ahvenanmaalle loka-marraskuun vaihteessa tuntuivat edullisille, joten varataan ne ja mietitään sitten myöhemmin lisää.

Syyslehtiä

Valintoja ja pohdintoja saimmekin ennen matkan ajankohtaa tehdä ihan reilusti. Ensimmäisiä kohtaamattomia kysynnän ja tarjonnan haasteita saimme kontollemme paluumatkan lentoaikataulujen kanssa. Päädyimme paluumatkalle valitsemaan laivakyydin. No, sehän käy. Lapset tykkäävät laivamatkoista ja itse voi tehdä samalla ostoksia ajatellen tulevaa töihinpaluuta. Emme tyytyneet Maarianhaminan hotellivalikoimaan vaan halusimme päästä tuulen tuiverruksen makuun. Eli mökki mukavuuksilla hakuseen.

Teimme päätöksiä ja varauksia ymmärtämättä ollenkaan kuinka vaikeaa liikkuminen ilman autoa on Ahvenanmaalla tai kuinka kallista auton vuokraaminen on. Vaikka Ahvenanmaa on kuuleman mukaan upea matkailukohde, se on silti syrjäseutua, jonne toimiva julkinen liikenne ei ulotu.

Lentokentältä ei ole bussiyhteyksiä noin kolmen kilometrin päässä sijaitsevaan Maarianhaminan kaupunkiin. Auton vuokraustoimintaa kentältä löytyy, mutta vain ennakkoon tilattuna. Kolmen päivän tila-autonvuokraus kuudelle (2 aik. + 4 lasta) henkilölle tarvittavine turvaistuimineen olisi maksanut noin 500 euroa. Ei kannata, mitä kaikkea muuta tuolla summalla saisikaan? Ajelemme taksilla Maarianhaminaan ja mökille sekä takaisin Maarianhaminaan. Pääsemme pienemmällä rahanmenolla ja samalla säästymme ajamiselta ja kartan lukemiselta.

Tutustuimme hiukan joukkoliikenteen hyödyntämismahdollisuuksiin. Pääsaarella kulkee viisi bussilinjaa, joita todennäköisesti tulemme kokeilemaan seikkaillessamme tuulen tuiverruksen ja kalliorantojen perässä. Lisäksi Maarianhaminassa on ilmainen joukkoliikenne. Kaikki bussit lähtevät yhdestä samasta paikasta ja niiden kyydissä voi tehdä kaupunkikiertoajelun. Nähtäväksi jää kuinka kätevältä bussiliikenne tuntuu. Toivottavasti maisemissa ja tunnelmassa on kuitenkin sitä jotakin erityistä.

Jos haluaisin

  • Kutsuplussan tyyppisellä kuljetuksella kotoa lentokentälle
  • Maarianhaminan kentältä keskustaan ja mökille taksin
  • Ahvenanmaalla yhteiskäyttöauton lainaan muutamaksi tunniksi per päivä
  • Paluumatkalle taksikyydin Maarianhaminan satamaan
  • Helsingissä satamasta takaisin kotiin Kutsuplussalla,

voisinko saada pakettihinnan ja palvelun tällaiselle reissulle? Toki lennot ja laivamatkat voi myös yhdistää palvelupakettiin. Olisipa kätevää, kaikki yhdeltä luukulta, samasta nettipalvelusta.

Tai palvelu, joka kertoisi suoraan “Ota auto mantereelta mukaan, aja se laivan autokannelle ja ajele Ahvenanmaan kiinnostavat kohteet autolla läpi. Säästät aikaa, vaivaa ja rahaa”.

SyyskukkaVaikka liikkuminen Ahvenanmaalla vaikuttaa työläältä ja kalliilta näin etukäteen, odotamme matkaa innolla! Harmaista harmain vuodenaika voi olla myös upea kokemus. Niin ainakin kuvittelemme 🙂 Yksi aikakausi elämästä päättyy tähän matkaan ja toinen alkaa. Lapset aloittavat päivähoidon ja itse palaan työn äärelle. Otamme paljon ulkoiluvaatteita mukaan, samoin kuin reipasta ja uusille kokemuksille avointa mieltä!

(Kuvat Espoosta. Otoksia Ahvenanmaalta on tiedossa muutaman päivän kuluttua!)

 

SyysmarjojaSyyspelto

 

One thought on “Retki Ahvenanmaalle – liikkumisen palvelupaketti hakusessa?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s