Perheen vaellusretki Nuuksioon

Nuuksio HaukkalampiEdelleen näitä pöytälaatikkoversioita… Monta vuotta olemme puhuneet, että “Pitäisi käydä Nuuksiossa”, mutta niin se vain on jäänyt toteuttamatta. Ilman autoa, bussiseikkailun kera, päivän retki Pojois-Espooseen on tuntunut vaivalloiseslta. Nyt kun orastava vaelluskipinä on puraissut perheen aikuisia, uuden rinkan ulkoilutus metsässä tuntui hyvältä ajatukselta. Syksyllä luonto seestyy, saa kauniita värejä ja antaa herkkujansa mahan täytteeksi. Mieheni syntymäpäivien tienoilla, syyskuun lopulla, Nuuksion kansallispuiston polut ja maisemat olivat upea näky ja ihmettelimmekin miksi emme olleet aiemmin näissä maisemissa käyneet.

Ratikka-juna-bussi –matka ensin Nuuksion Haukkalammelle lähtöpisteeseen kesti reilut puolitoistatuntia, mutta onneksi olimme reissuun lähteneet ajan kanssa ja reissu sisälsi myös yöpymisen sekä lapsille houkuttimen kävelemiseen: illalla pääsette saunaan ja uimaan!

Haukkalammen alue on kuulemma sitä parasta Nuuksiota. Näin ilmeisesti onkin, sillä parkkipaikat olivat täynnä autoja, laavut täynnä makkaranpaistajia sekä metsäpolut täynnä ihmisiä ja ilahduttavan paljon ulkomaalaisia päiväkävijöitä. Ensivaikutelma Haukkalammen alueesta olikin kuin perinteisestä turistikohteesta. Vaikka näin onkin parasta kuitenkin on, että Suomen pääkaupunkiseutu pystyy tarjoamaan turisteille puhtaan ja raikkaan luontoelämyksen.

Koska lounasaika ehti jo matkan alkupäähän, heti Mustalammen kupeesta löytyi kiva laavu ja ihanat kallioiset maisemat lammen suuntaan. Makkaranpaistaminen oli todella lasten mieleen! Tulet olivat valmiina, joten eikun vain kotoa asti tuotu oma makkaratikku käyttöön ja makkara kohti hiillosta. Kylläpä maistui hyvälle. Ja pienen kävelymatkan jälkeen metsästä sai poimia itse suoraan suuhun jälkiruokamustikat.

Kauniissa aurinkoisessa syyssäässä kävelimme noin 6 kilometriä. 2-vuotiaalle tehtävä oli täysin mahdoton, koska kävelyn suuntakin yleensä on jotain muuta kuin suoraan eteenpäin. Häntä siis kannoimme melko paljon. Vaelluksen jälkeisenä aamuna pahasti rasittuneiden jalkojen sijasta olikin hauikseni kipeä! 5-vuotias jaksoi yllättävän hyvin, vaikka hän ei koskaan mikään kävelijätyyppi ole ollutkaan. Välillä olkapäille lepäämään ja taas mentiin omin jaloin!

Määränpäähämme hotelli Siikarantaan Siikajärven rannalle saavuimme klo 17, eli sopivasti illallisaikaan. Buffe-pöydän lasagnet mahassa pääsimme vihdoin ja viimein saunomaan ja uimaan. Hotellin sauna- ja uima-allasosasto oli ilahduttavasti uudistettu. Kaunis sauna, uima-allas, poreallas ja upea lasiseinistä avautuva maisema auringon laskiessa hämärtyvään luontoon tekivät vaikutuksen koko perheeseen.

Seuraavana aamuna aamupalan jälkeen ihastelimme Siikajärven rannalla rantasaunoja, uimarantaa, syksyn värittämiä vaahteran lehtiä ja lapset pääsivät heittelemään yökostealla nurmikolla frisbeetä ja rannalla kiviä järveen. Pihapiirissä olisi ollut ainakin vielä museo, lasten leikkitelineitä ja frisbeegolfrata, mutta nämä saivat jäädä ensi kertaan. Siikarannasta pääsee vain harvakseltaan bussilla Espoon Leppävaaraan, joten klo 12 bussiin oli lähdettävä ja suunnattava kohti seuraavia syntymäpäiväviikonlopun ohjelmanumeroita.

Haukkalammelta Siikajärvelle kulki oikein hyvä ja hyvin merkitty reitti. Suosituimmat reitit jäivät Haukkalammen ympäristöön, sillä mitä pidemmälle pääsimme reitillämme, sitä vähemmän kanssavaeltajia tuli vastaan. Haukkalammelle taitaa osua myös kaikki suosituimmat, lyhyet opastetut reitit. Koska vaeltaminen oli todella kivaa ja ymmärsimme, ettei tarvitse tämän kauemmas lähteä löytääkseen upeita vaellusreittejä, aloimme suunnitella jo seuraavaa aikuisten keskistä vaellusretkeä. Uudet reitit, kenties yöksi vuokralle Metsähallituksen ylläpitämä vuokrattava kämppä ja aikusten aikaa kahden. Harmi vain kun syksy ja talvi ovat tuloillaan. Ensi kesänä sitten seuraavan kerran taas näissä maisemissa! Kipinä on jo sytytetty.Nuuksio Espoo

Sikaranta frisbee golf lapset

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s