Monipuolisempaa liikkumista palveluna – As A Service-mallilla

Jos kuunnellaan IT-maailman kuulumisia, siellä on jo kymmenen vuoden ajan ostettu palveluita ja infraa As A Service-mallilla, koska omien tilojen ja laitteiden omistaminen ja ylläpitäminen on koettu tehottomaksi ja kalliiksi.

Hullunkurisen tästä ajatuksesta kuitenkin tekee se, että samat henkilöt, jotka päivittäin innostuneena asiakkailleen myyvät näitä pilvipalveluja, IaaS*-, PaaS**- tai SaaS*** -mallilla ajavat joka ikinen aamu ja iltapäivä töihin omistamillaan yksityisautoilla, usein yksin ratissa ja ruuhkaisia teitä pitkin.

Joku tässä yhtälössä ei täsmää, sillä tehotonta ja kallista on myös teiden ylikuormittaminen, samoin kuin oman auton omistaminen. Eikö liikenteeseenkin tarvittaisi samanlaisia palvelumalleja, joissa kulkuvälineitä ei omisteta, vaan niitä käytetään palveluna kulutuksen mukaan? Jos tarvitsen autoa kerran viikossa, miksi maksaisin siitä seitsemän päivän edestä? Tai vaikka tarvitsisin autoa viitenä päivänä viikossa, mutta vain puoli tuntia tai tunnin kerrallaan, eikö joku muukin voisi autoa hyödyntää sen joutoaikoina?

Lontoo illalla Maas

Tuntuu, että yksityisautoilu kangistaa ihmisten ajattelua liikkumisesta. Vaihtoehtoisia liikkumistapoja ei enää nähdä ollenkaan, vaan joka kerta hypätään auton rattiin. Esimerkiksi Lontoon keskustassa, joka on pahasti ruuhkautunut yksityisautoista, kävellen voi päästä lyhyitä matkoja nopeammin kuin autolla tai vähän pidempiä matkoja metrolla. Hyppäsin kerran erään lontoolaisen taksikuskin kyytiin, tottumuksesta kiireessä, ja yritin päästä nopeasti tapaamiseeni. Taksin kuljettaja totesi, että mene metrolla, pääset nopeammin ja ajoi minut lähimmälle metroasemalle. Asia kunnossa! Hyppäsin kaatosateessa taksin kyydistä, vaihdoin metroon ja olin ajoissa perillä.

Minun perheeni luopui 3,5 vuotta sitten omasta autosta. Vaikka yritimme optimoida auton käyttöä mahdollisimman paljon, silti kuukausittainen autoilun kustannus tuntui kalliille ja ennen kaikkea turhauduin ruuhkassa yksin autossa istumiseen. Kaikki se tienpäällä vietetty aika tuntui ajan haaskaukselle keskellä lapsiperhearkea. Vaikka matka ei kestänyt kuin puolituntia, olisin mieluummin senkin ajan vaikka rentoutunut ja lukenut lehteä.

Meille autottomuus on tarjonnut uusia ajattelutapoja ja mahdollisuuksia hyödyntää matkantekoa tehokkaammin. Esimerkiksi noin 10 kilometrin työmatkan voi huhti-lokakuun ajan pyöräillä ja toisinaan juosta tai mennä bussilla. Talvella bussimatkoja tulee reilummin, mutta juoksukertoja taas kesään verrattuna enemmän. Pidemmille matkoille Länsi- tai Itä-Suomeen taas valitsen ehdottomasti mieluummin junakyydin, en pelkästään matkustusmukavuuden vaan myös turvallisuuden vuoksi. Junassa voi optimoida ajankäyttöä ja tehdä töitä, rentoutua tai leikkiä lasten, ihan miten vain.

Mutkatonta tämäkään ei ole, sillä ongelma muodostuu liikkumisesta itse kohteessa. Miten jatketaan juna-asemalta eteenpäin, kun julkinen liikenne ei ole kohteessa toimivaa? Voisin tilata itselleni näppärästi auton juna-asemalle mobiilista ja jatkaisin matkaani. Tai vielä mukavampaa olisi, jos koko matkaketjun saisin varattua yhdeltä luukulta.

Liikkuminen on monipuolista. Hyötyliikkuminen, kuten työmatkapyöräily, edistää terveyttä ja hyvinvointia. Moottorikäyttöisen kulkuvälineen valinta tulee kysymykseen eri pituisilla matkoilla ja oman tilanteen mukaan. Kuten esimerkiksi kiireessä taksilla, autolla tai ruuhkasta ja kohteesta riippuen metrolla, ajan kanssa mennään bussilla ja pitkiä matkoja junalla tai lentokoneella. Tai sen mukaan mikä kulkumuoto sattuu juuri sillä hetkellä olemaan edullisin vaihtoehto.

On todellakin tehotonta omistaa kulkuvälineitä, kun niiden käyttöaste on heikko. Oma työmatkapyöränikin seisoo talven käyttämättömänä varastossa (talvipyöräily ei ole tuntunut minun jutulle, ainakaan vielä). Esimerkiksi vuokrattava työmatkoille tarkoitettu pyörä voisi olla minun valintani, ehkä. Toisaalta ruokakaupasta neljän ruokakassin, parin muun nyssykän ja kahden pienen lapsen kanssa lähtiessä ottaisin mielelläni parkkihallista auton alleni kotimatkan ajaksi tai lentokentälle pyrkisin siirtymään laukkujen, rattaiden ja lasten kanssa mahdollisimman nopeasti autolla ja välttäisin kiireen tunteen ennen reissuun lähtöä.

Berliinin liikenne Maas

Miten tällaisiin MaaS (Mobility as a Service) tai PaaS malleihin liikkumisen osalta sitten päästään? Minkälaisia operaattoreita tai palveluntarjoajia markkinoille syntyy? Markkinan koko on valtaisa ja ensimmäisiä yrityksiä alalle onkin jo syntynyt niin Suomeen (Esim. MaaS Finland Oy) kuin maailmalle.

Nykyisellään toimijoita on alalla paljon. Vähintäänkin yhteistyön niin palveluntarjoajien välillä kuin kuluttajan suuntaan on oltava toimivaa. Valveutunut kuluttaja kyllä huomaa, jos toimintaketjussa on ongelmia. Toimintaketjun hiominen ja toimivuuden varmistaminen on edellytys onnistumiselle. Hyvä palvelu monesti syntyy yhteistyössä käyttäjien kanssa. Välitön palaute auttaa tekemään nopeita korjauksia eikä resursseja tuhlata kehittämiseen, joka johtaisi väärään lopputulemaan. Kohdistetusti oikealle kohderyhmälle suunnattu ensimmäinen palvelu voi onnistuessaan avata uusia ja taas uusia ovia seuraaviin kohderyhmiin. Esimerkiksi itseäni ja perhettäni liikkujina pitäisin hyvänä kohderyhmänä? Tai voi olla, että ensimmäinen oikea kohderyhmä asuu Suomea isommissa kohteissa?

Kuluttajat tietenkin odottavat helppokäyttöisiä mobiilisovelluksia, sujuvaa ja optimoitua liikkumista sekä edullisia hintoja. Liikkuminen paikasta toiseen on päivittäinen pakollinen toimenpide meille jokaiselle. Se voi olla ruuhkassa istumista tai peruutetun bussivuoron odottelua tien varressa. Se voi myös olla ”lennossa” mobiililla tilattu palvelu, joka on juuri tietyn tilanteen pelastava vaihtoehto. Tai se voi olla elämäntilanteen ja tarpeen (kuten vuodenajat) mukaan vaihteleva yhdistelmä eri kulkuvälineitä, joista maksetaan vain käytön mukaan.

Liikkuminen toteutettuna palvelumallilla tuskin valloittaa maailman hetkessä. Asenteiden ja tapojen muuttaminen on aina hidasta. Vaikkakin jotkut ilmiöistä ovat edennet nopeasti, kun oikeat vaikuttajat ovat olleet asialla. Robottiautojen tulo edistänee osaltaan muutosta, mutta siihen on vielä hetki aikaa ennen kuin itseohjaavat autot ovat teiden ja katujen kuninkaita. Pala palalta edeten, käyttäjiä kuunnellen, palveluprosessia hioen ja viestiä kirkastaen liikkuminen tullaan ostamaan palveluna. Haluaisinkin nähdä uuden palvelumallin kautta tapahtuvan liikkujissa muutoksen, joka johtaisi monipuolistuneisiin liikkumismuotoihin sekä ihmiset, kaupungit ja luonto olisivat terveempiä ja hyvinvoivempia.

 

 

*IaaS = Infrastructure as a Service
**PaaS = Platform as a Service
***SaaS = Software as a Service

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s